Ponajviše zahvaljujući rastu izvoza roba i usluga, rekordnom privlačenju investicija i osobnoj potrošnji, hrvatsko gospodarstvo - donosi Državni zavod za statistiku - poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Rast je još veći nego što se očekivalo! Osmero makroekonomista koji su sudjelovali u anketi Hine, naime, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za „samo“ 2,3 posto.

Rast izvoza, potrošnje & investicija

Izvoz roba i usluga porastao je u trećem kvartalu za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 5,2, a usluga za 2,5 posto.

Doprinos domaće potražnje bio je, također, pozitivan - poručio je DZS: potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 2,7 posto na godišnjoj razini.

A bruto investicije u fiksni kapital porasle su za - 3,7 posto!

Brži rast od prosjeka u EU

Prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatski BDP u trećem je tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na treće tromjesečje 2017. realno porastao za 2,7 posto.

To je brži rast od prosjeka u Europskoj uniji, s obzirom da je njeno gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, a 1,9 posto na godišnjoj razini.

Što reći nego: Hrvatska raste - Nema povratka na SDP!