(PHOTO) Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika - službenog spomendana kojim se odaje počast svima koji su dali živote za Domovinu, slobodu, Krista, istinu, pravdu i mir - započelo je jutros križnim putem s Krbavskog polja uzvisinom prema Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

Misno slavlje na Udbini, na 524. obljetnicu Bitke na Krbavskom polju, pred 10.000 hodočasnika, predvodio je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup i bivši rektor Svetišta Crkve hrvatskih mučenika, koje s vremenom sve više postaje sveto mjesto po molitvi i zahvalnosti svima koji su tijekom naše bremenite povijesti stradali na raznim stratištima u Hrvatskoj i na ostalim mjestima gdje žive Hrvati.

Hranimo se primjerom ljubavi mučenika

U svojoj propovijedi, mons. Rogić je naglasio da i danas trebamo pogled vjere i pogled istine kako bi se raskrinkala svaka laž - bilo o mjestima zločina ili o pojedinim osobama:

- Traži se ozdravljenje memorije, one kolektivne i one osobne, pobjeda nad zlom. Jer, nema veće ljubavi od one kada se život položi za svoje prijatelje, za obitelj i za Domovinu. Stoga je Crkva hrvatskih mučenika mjesto gdje se uči ljubiti Boga i bližnjega svoga i po cijenu žrtve, za razliku od današnjih lažnih slika ljubavi i životne radosti bez odricanja. Ovo je mjesto gdje se hranimo primjerom ljubavi i žrtvom mučenika kroz čitavu našu povijest, u želji za poštovanjem vrijednosti koje su nam ostavili, za koje su ginuli.

Medved - izaslanik predsjednika Vlade i HDZ-a

Na misi na otvorenom uz Crkvu hrvatskih mučenika bili su, među ostalima, ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved - izaslanik predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića, potpredsjednik Hrvatskog Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, ličko-senjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović...

Na njihovoj žrtvi učimo našu djecu

U povodu današnjeg spomendana, Brkić je na svojoj Facebook stranici istaknuo da su „tužnu, ali hrabru sudbinu i žrtvu hrvatskih mučenika podijelili, na žalost, i mnogobrojni hrvatski branitelji za vrijeme velikosrpske agresije na RH i BiH“:

- Pomoliti se, sjetiti se i odati počast i zahvalnost svima njima - ono je najmanje što možemo i moramo svi mi napraviti s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta. Na njihovoj žrtvi učimo našu djecu kako se voli Domovina i njeno sveto tlo!

„Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti - mi ćemo ga držati!".

Vaši pradjedovi