(VIDEO) Želim tolerantno društvo koje će rješavati probleme. Zato je platforma HDZ-a i HNS-a bitna. Spremni smo s HNS-om postići dogovor i kompromise za razvoj zemlje - kako bismo išli naprijed. To je politička odgovornost. U Europskom parlamentu pučani koaliraju s liberalima. Ovo će biti stabilna koalicija! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju u Dnevniku HTV-a.

Intervju s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodio novinar Damir Smrtić - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O REZULTATIMA HDZ-a

Pobijedili smo i na parlamentarnim i na lokalnim izborima u godinu dana - otkad sam došao na čelo HDZ-a. Podsjećam članove i birače da HDZ ima predsjednicu države, Sabora i Vlade, 19 od 21 člana vlade, 13 županija, Split, 62 grada, 204 općine. Takav rezultat HDZ nije imao od sredine 90-ih. Nastojim izbjeći podjele i antagoniziranje. Zadnjih dana smo od nekih zastupnika čuli isključivost koja graniči s mržnjom. Ispod svake razine. Slično smo čuli i s Agrokorom - samo kritike. Želim tolerantno društvo koje će rješavati probleme. Najtolerantniju retoriku na političkoj sceni ima upravo HDZ.

O SURADNJI S HNS-om

Spremni smo s HNS-om postići dogovor i kompromise za razvoj zemlje - kako bismo išli naprijed. To je politička odgovornost. U Europskom parlamentu pučani, HDZ-ova politička obitelj, koaliraju s liberalima. Ovakve koalicije postoje u Njemačkoj i brojnim drugim zemljama. Ako je to u Hrvatskoj ipak tabu, ja sam ovdje da rušim te tabue. Ovo će biti stabilna koalicija. U hrvatskom izbornom sustavu natječemo se na razmjeran način, što znači da postoji 10 izbornih jedinica, plus manjine, plus Hrvati izvan Hrvatske. U takvom sustavu nemoguće je da netko sam dobije 76 zastupnika. Svi moraju pregovarati za poslijeizborne koalicije. Je li prevara birača to što je Most išao s HDZ-om nakon 11. rujna? Ista je stvar. Tadašnji čelnik SDP-a daje ostavku, klubovi se formiraju u Saboru. To o prevari birača apsolutno ne stoji.

O (OČEKIVANOJ) OSTAVCI STIERA

Osjetio sam to zadnjih mjeseci. On se slaže s većinom stvari koje zastupam, ali je u nekima imao određene rezerve. Stier od travnja nije sudjelovao u političkim procesima, nije nastupao u javnosti, tako da je njegova ostavka očekivana. Nova ministrica bit će aktualna državna tajnica u MVEP-u Marija Pejčinović Burić. To smo dogovorili. Kolega Stier će i dalje biti aktivan u Saboru. O njegovoj stranačkoj dužnosti (politički tajnik HDZ-a - op. ur.) nismo razgovarali. Želim da HDZ bude čvrsto na desnom centru, ondje gdje ga je vidio naš utemeljitelj dr. Franjo Tuđman. Ako kolega Stier želi takav HDZ, podržavam ga kompletno.

O ISPUNJENIM OBEĆANJIMA

Čini mi se da smo napravili sve što smo najavljivali. Na prvoj sjednici Sabora predstavljeni su novi ministri - i dobili su povjerenje. Bilo je i ranije vlada koje su funkcionirale sa 77 zastupnika. Osnovni cilj je da nastavimo s političkom stabilnosti. Moj ključni cilj je bio da ne bude trećih parlamentarnih izbora u tri godine. S obzirom na brojne izazove s kojima je naša država sada suočena, bez političke stabilnosti bi rješavanje kriza bilo previše za bilo koju zemlju, a kamoli za Hrvatsku.

O DVOJCU ESIH-HASANBEGOVIĆ & SDP-u

Vidi se tko je isključiv, a tko je konstruktivan. Hasanbegović i Esih, koji su dobili povjerenje da budu na HDZ-ovoj listi, u petak su glasali identično kao SDP. To je jako važno da znaju njihovi birači, da vide kako su se ponijeli. To nije ni korektno ni lojalno - ljudi to vide.