Želim naglasiti da su istraživanje i procesuiranje ratnih zločina, koji ne zastarijevaju, trajna zadaća svih nadležnih tijela, prije svega policije, Državnog odvjetništva i sudova! - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, komentirajući vukovarski skup nakon što je danas na Dugom otoku promatrao vojnu vježbu „Velebit 18 - združena snaga".

- Brojni su procesi do sada već dovedeni do kraja, a neki još traju. Sigurno ima, međutim, još ratnih zločina koji nisu ni istraženi, a kamoli procesuirani, i ponavljam da je to zadaća kojom se mjerodavne institucije trebaju baviti! - dodao je Plenković.

Nijedan zločin ne smije ostati nekažnjen!

Na konstataciju novinara da je percepcija javnosti da je procesuiranje ratnih zločina presporo i upitan zašto je to tako, Plenković je rekao da su ministar pravosuđa i predstavnici DORH-a više puta iznosili stvarne brojke:

- Dobro je da kontinuirano izlaze s tim podacima. Došlo je do određene diskrepancije između realnosti i percepcije jer su se, kao što znate, procesi za ratne zločine na teritoriju RH, a posebno u Vukovaru i na Ovčari, vodili i pred hrvatskim sudovima i pred Haaškim sudom i pred specijaliziranim sudom za ratne zločine u Srbiji. Ali, taj važan posao treba nastaviti!

Potresna svjedočenja žrtava

Upitan je li u subotu u Vukovaru bio i antivladin prosvjed, predsjednik Plenković je odgovorio:

- Očito da je bilo i nekih koji su nastojali poslati i takve poruke. No za mene je bitno da čujemo svjedočenje žrtava, da vodimo računa o sudbinama onih koji su izgubili sve u velikosrpskoj agresiji i da njihovu poruku primimo k znanju, a osobito da je prime tijela koja i trebaju procesuirati ratne zločine. Kažnjavanje ratnih zločinaca i pronalaženja nestalih osoba, što uostalom kontinuirano ističemo, dio je obveza koje Srbija treba ispuniti u pregovorima s EU u okviru Poglavlja 23.

Na pitanje hoće li biti sankcija za neke iz HDZ-a koji su bili na skupu u Vukovaru, Plenković je kratko rekao: "Ne vidim za to razloga".

Radna skupina intenzivirala istraživanja

Upitan hoće li se i sljedeće godine održati sličan skup u Vukovaru, Plenković je odgovorio da ne zna što će biti za godinu dana, ali zna da je u mandatu upravo njegove Vlade Ravnateljstvo policije ustrojilo posebnu radnu skupinu i intenziviralo istraživanje ratnih zločina:

- Započete su nove istrage ili dovršene one stare, koje su trajale (pre)dugo. Sada će se one materijalizirati kroz kvalitetno pripremljene procese. Na tom tragu će i nastaviti!