Iz kineskog Hangzhoua (pokrajina Zhejiang), kojeg je slavni Marko Polo opisao kao „najveličanstveniji grad na svijetu“, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je na pitanje RTL-a je li znao da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premda se javno radovala tom putovanju još u kolovozu, neće ići u Marakeš na političko prihvaćanje UN-ova sporazuma o migracijama:

- Nisam bio upućen u njezine odluke, za sve sam doznao iz medija. Nije mi poznato otkud takva promjena stava.

Vlada radi

Grabar-Kitarović je u današnjem intervjuu za Slobodnu Dalmaciju ustvrdila da se Vlada predugo bavila Agrokorom zbog čega su neke druge reformske mogućnosti pale u drugi plan. Predsjednik Plenković na to je odgovorio:

- Ne znam, ali Vlada radi.

Ništa me više ne iznenađuje

I na pitanje iznenađuje li ga tvrdnja Grabar-Kitarović da nije išla na promociju knjige Martine Dalić jer misli kako bi to bilo neprimjereno s obzirom da tzv. afera Hotmail još nije sasvim završena kratko je odgovorio:

- Ništa me više ne iznenađuje.

Dokument usuglašen još početkom srpnja

Podsjetimo, predsjednik Plenković je jučer napomenuo je da je još prije više od dvije godine, prije nego što je njegova Vlada preuzela dužnost, na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda donesena Njujorška deklaracija na temelju koje se pristupilo izradi Globalnog sporazuma o migracijama („Marakeški sporazum“):

- Proces izrade tog dokumenta, koji je trajao gotovo godinu i pol dana, bio je vrlo detaljan i precizan. Hrvatska je pritom artikulirala svoje stavove prije svega kroz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, uz konzultacije s Ministarstvom unutarnjih poslova, a u okviru zajedničkih stavova Europske unije, pa je dokument usuglašen početkom srpnja ove godine.

Države zadržavaju nacionalno pravo

Naglasio je da na sastanku u Marakešu neće biti, kako pojedini akteri bezočno izmišljaju, nikakvog potpisivanja, već se samo politički prihvaća dokument koji je pravno neobvezujućeg karaktera:

- Sve države zadržavaju svoje nacionalno pravo da se bave pitanjem migracija na način na koji to žele. Ono što je jako važno jest da se ovdje radi o regularnim migracijama, a ne onima nezakonitim.

Sprječavanje nezakonitih migracija

Predsjednica Republike, dodao je, imala je namjeru sudjelovati na sastanku u Marakešu, a poziv glavnog tajnika UN-a izravno je došao upravo njoj:

- Hrvatska vodi odgovornu politiku sprječavanja nezakonitih migracija. Važan je sadržaj tog sporazuma, njegov karakter te na koji se način uklapa u širu politiku sprječavanja nezakonitih migracija. To je globalni odgovor Svjetske organizacije na temu od koje nitko neće uspjeti pobjeći jer će nas fenomen migracija pratiti još veliki broj godina.