Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je danas područje Jasenovca, gdje su od jučer proglašene izvanredne mjere obrane od poplave.

Uz predsjednika Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) Damir Krstičević te ministar zaštite okoliša i energetike (i član Središnjeg odbora HDZ-a) dr. sc. Tomislav Ćorić.

Sastanak Kriznog stožera

Po završetku sastanka Kriznog stožera Sisačko-moslavačke županije, na kojem je osobno sudjelovao, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je razgovarao sa svim nadležnim službama koje su angažirane na osiguravanju nasipa uz rijeku Savu i djelomično Unu.

Podsjetio je da je vodostaj Save najveći u 48 godina, ali i da je stanje pod kontrolom zahvaljujući angažmanu Hrvatskih voda, civilne zaštite, Hrvatske vojske, policije, Crvenog križa, lokalnih vlasti i svih drugih službi koje rade na obrani od poplave.

Predsjednik Plenković izvijestio je da Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar na koji se u ovom trenutku pokušava preusmjeriti što veća količina vode kako bi se smanjio pritisak na rijeku Savu.

Obnova nasipa uz Savu

Zahvalivši svima na požrtvovnosti, predsjednik Plenković poručio je da ovaj, kao i nedavni slučajevi obrana od elementarnih nepogoda u Gorskom kotaru, Karlovačkoj županiji i Lici, pokazuju da je sustav domovinske sigurnosti podignut na visoku razinu međusobne koordinacije i učinkovitosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-u-hrvatskoj-kostajnici-osigurat-cemo-smjestaj-ljudima-i-pomoci-u

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/stize-financijska-pomoc-novim-zakonom-o-brdsko-planinskim-podrucjima-poboljsat

Upitan hoće li Vlada ulagati u obnovu nasipa duž rijeke Save, predsjednik Vlade je odgovorio potvrdno.

- Svi ovi nasipi se rade godinama. Bitno je da se taj proces radi sustavno i da se svaka moguća napuknuća ili neki drugi problemi pravovremeno detektiraju kako bi se izbjeglo izlijevanje rijeke.

Ukidanje ograničenja hrvatskim državljanima

Na upit novinara, predsjednik Plenković kazao je da ga je britanska premijerka Theresa May pismom obavijestila o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjene Kraljevine za hrvatske državljane od 1. srpnja 2018. godine.

Dodao je da je ova odluka rezultat razgovora dvoje premijera, ali i susreta s ministrom za izlazak i glavnim pregovaračem Ujedinjene Kraljevine Davidom Davisom prilikom njegovoga nedavnog posjeta Zagrebu.

- Cijeli proces Brexita neće imati posljedice kad je riječ o hrvatskim državljanima, oni će imati tretman kao i oni koji su u Europskoj uniji desetljećima prije nas, a to je bio naš važan politički cilj.