(PHOTO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković boravi u posjetu Zadarskoj županiji - Zadru, Benkovcu, otocima Ugljanu i Pašmanu te Ninu. Ukupna vrijednost projekata koje danas obilazi iznosi 1,4 milijarde kuna! No krenimo redom…

Posjet je počeo svečanim potpisivanjem ugovora za projekt - nepovratno financiran s 12 milijuna kuna iz EU fondova! - „Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca“, a potom nastavio u poslovnoj zoni Šopot. Uslijedio je obilazak Energane na biomasu tvrtke Biomass to energy Benkovac - prve bioenergane u Dalmaciji.

https://vlada.gov.hr/vijesti/u-benkovcu-potpisan-ugovor-za-projekt-rekonstrukcije-i-uredjenja-stare-gradske-jezgre/25459

Zračna luka, Gaženica, Ugljan, Pašman, Nin

Predsjednik Plenković posjetio je i Zračnu luku Zadar te nazočio svečanom potpisivanju tripartitnog sporazuma o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar. Projektom vrijednim pola milijarde kuna proširit će se putnički terminal i produžiti uzletno-sletne staze kako bi se mogli primiti zrakoplovi najviše kategorije.

https://vlada.gov.hr/vijesti/krsticevic-i-butkovic-u-zadru-potpisali-sporazum-o-rekonstrukciji-zracne-luke/25461

Nakon toga je obišao radove na novoj zgradi putničkog terminala u zadarskoj luci Gaženica, koji prati sve međunarodne standarde, a omogućit će bolju prometnu povezanost Zadarske županije i još ugodniji boravak turistima.

https://vlada.gov.hr/vijesti/izgradnjom-sustava-vodovoda-i-odvodnje-aglo...

Izgradnja ribarske & trajektne luke

S kopna na - otoke. Prvo je obišao radove na izgradnji ribarske luke u Veloj Lamjani u Kalima na Ugljanu, projekt vrijedan 37 milijuna kuna, a potom i gradilište trajektne luke Tkon na Pašmanu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-gradnjom-luke-u-tkonu-zapocinje-i...

Prije odlaska u Nin, gdje će obići gradilište Donjeg mosta, otvoriti radove na izgradnji sustava Vodovoda i odvodnje aglomeracije Nin-Vrsi-Privlaka-Vir te posjetiti mrijestilište tvrtke Cromaris, predsjednik Plenković dao je izjavu za brojne medije.

Razvoj Zadarske županije

Istaknuo je da je cilj Vlade i HDZ-a jačanje ravnomjernog regionalnog razvoja, smanjenje nejednakosti među regijama te podrška razvojnim projektima.

- To se vidi kroz politiku funkcionalne i fiskalne decentralizacije i konkretnih projekata. Boravimo u Zadarskoj županiji koja je vibrantna, koja pulsira u pogledu gospodarstva, prometa, pomorstva i marikulture. 50 posto ulova naših ribara ide iz ove županije. Drago mi je da smo u Benkovcu nazočili potpisivanju sporazuma vrijednom 12 milijuna kuna za obnovu stare jezgre grada. To je pružena ruka hrvatske Vlade gradu koji je bio opustošen u vrijeme agresije na Hrvatsku.

Proširenje kapaciteta ZL Zadar

Osvrnuo se i na danas potpisan tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar.

- Ovo je još jedan primjer sinergije i potpore državne vlasti cijeloj županiji jer će se proširenjem piste omogućiti još veći promet u toj zračnoj luci.

Plenković je naglasio da je kroz zračnu luku prošle godine prošlo 700 tisuća putnika i 456 tisuća vozila.

- Procjene su da će se te brojke ove godine još povećati, a sve to govori o vrlo dinamičnom razvojnom, gospodarskom, prometnom, integriranom pristupu u Zadarskoj županiji. A Vlada će, s aspekta svih ministarstava, podržavati taj projekt, učiniti sve da upravo s ovakvim primjerom putničkog terminala - po najvišim međunarodnim standardima modernog - omogućimo svima koji borave u županiji još kvalitetniji, ugodniji, brži i učinkovitiji boravak u Hrvatskoj.

Partnerstvo Vlade i županija

Naglasio je i da je kroz partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave i izmjene zakona o njihovom financiranju omogućen rast raspoloživih sredstava za razvojne projekte te je tako samo Zadarska županija dobila na raspolaganje dodatnih 80 milijuna kuna.

Također, osvrnuo se i na partnerski odnos Vlade i lokalnih jedinica.

- Kada je riječ o HDZ-u i angažmanu, želimo raditi što više možemo za sve županije, pa tako i za Ličko-senjsku za koju pitate. A podjednako i za Zadarsku, u kojoj ću danas posjetiti pet lokacija. Važno nam je da se one razvijaju i kroz prirodnu baštinu, gospodarske potencijale, da država jača to partnerstvo, dijalog... To je bit politike, Vlade i HDZ-a. Ovo je Vlada koja se otvorila prema hrvatskim županijama, gradovima, općinama čija je zadaća visoko motivirana, bez obzira na političku opciju na vlasti. Razumijemo prioritete svakog dijela Lijepe Naše. Pomažemo, jačamo ravnomjerni regionalni razvoj, smanjujemo nejednakosti, podržavamo razvojne projekte. To radimo danas, radit ćemo sutra, prekosutra i dok god imamo povjerenje hrvatskih birača, a rezultati se vide.