(PHOTO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je došao u Zadar, kojeg su jutros pogodili jako nevrijeme i poplave, te sudjelovao na sastanku Kriznog stožera u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra.

Uz predsjednika Plenkovića, na terenu su i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) Damir Krstičević te dvojica ministara, članova Središnjeg odbora naše stranke - unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Nakon sastanka, na kojem su sudjelovali i zadarski župan (i član predsjedništva HDZ-a) Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra dr. Branko Dukić, predsjednik Plenković dao je izjavu za brojne okupljene novinare. Donosimo njegove ključne poruke:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/andrej-plenkovic-u-zadru-poplavljen-je-i-procistac-gradjani-moraju-prokuhati-vodu---488760.html

O POMOĆI UGROŽENIM PODRUČJIMA

Nema ljudskih žrtava i to je ono najvažnije. Sve su ekipe na terenu, pomažu ljudima. Nastoji se riješiti problem vode koja je ušla u kuće. Promet je normaliziran u najvećoj mjeri, barem kada je riječ o Gradu Zadru. Obići ćemo i bolnicu gdje su najveće štete. Tu je i ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić koji je cijeli dan u komunikaciji s ravnateljem bolnice. Došli su i pripadnici HV-a, ministar Damir Krstičević u stalnom je kontaktu s njima. Vatrogasna društva dolaze pomoći iz Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Angažman je maksimalan. Odajem priznanje svim vatrogascima, policajcima, vojnicima, članovima Civilne zaštite, svim dragovoljcima koji pomažu da se sanira šteta.

O PROGLAŠENJU ELEMENTARNE NEPOGODE

Vlada će se sa svoje strane apsolutno pomoći. Očekujemo procjenu šteta, a župan će, gotovo je sigurno, proglasiti elementarnu nepogodu za Zadarsku županiju. Pomoći ćemo, zato i jesmo tu - to je ono što se očekuje od države i država će to uraditi. Važno je da građani budu informirani - neka prokuhavaju vodu iz slavina s obzirom da su se s njom izmiješale oborinske vode i da je pročistač poplavljen.

O ANGAŽMANU HRVATSKE VOJSKE

Pripadnici HV-a su donijeli 14 pokretnih motornih crpki za ispumpavanje vode, izrazito velikog kapaciteta (700 litara u minuti - op. ur.). Iz vojarni u Sinju i Benkovcu stiglo je 13 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba i šest radnih strojeva za raščišćavanje naplavina. Nastojat će pomoći na najugroženijim područjima.

U POPLAVLJENOJ BOLNICI

Nakon sastanka Kriznog stožera, predsjednik Plenković u pratnji ministara posjetio je Opću bolnicu Zadar. Poplava je ondje izazvala najveće štete, a najviše su pretrpjeli odjel kirurgije i jedinica intenzivnog liječenja. Oštećena je oprema, otkazane su mnoge operacije, kao i specijalistički pregledi.

- Najprije će se procijeniti šteta. Naravno da uvijek postoji način da se financijski pomogne, vidjet ćemo i s osiguravajućim društvima jer su poplavljena i mnoga postrojenja, bolnica, niz javnih objekata - poručio je predsjednik Plenković.

Potom je obišao i komunalnu tvrtku Odvodnju Zadar.