(VIDEO) Već u lipnju, uvjeren sam, Hrvatska će izaći iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka. Upravo ti pozitivni trendovi i činjenica da smo Vlada koja rješava i najteže probleme ostavlja ostalim parlamentarnim strankama vrlo jasan odabir: ili će nastaviti put političke stabilnosti, gospodarskog rasta i odgovornog rješavanja problema, ili žele ići putem novih izbora. Mislim da je hrvatskom narodu taj izbor prilično jasan! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju u Dnevniku HTV-a.

Intervju s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodio novinar Zoltan Kabok - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

 O KAMPANJI

Što se tiče aktivnosti HDZ-a, izrazito sam zadovoljan. Svi su naši kandidati i kandidatkinje predstavili svoje programe i temeljne poruke gospodarskog rasta i razvoja, zapošljavanja, društvene solidarnosti i svega onog što je važno hrvatskim ljudima. No ovo je ipak bila po mnogočemu specifična kampanja za lokalne izbore. Bilo bi mi draže da su potpuno u fokusu bili programi i projekti, pitanja koja su u nadležnosti naših županija, gradova i općina. Ali, stvorilo se takvo političko ozračje da su nacionalne teme dijelom dominirale - premda sam apelirao da se fokusiramo na lokalne izbore, a o svemu ostalom ćemo odmah nakon njih.

O NEUSPJELOJ DESTABILIZACIJI VLADE

Kad već pitate za parlamentarnu većinu, imali smo je već pri izboru novog predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. I to onu apsolutnu, što je daleko više nego što je potrebno za izbor. Drugo: inicijativa oporbe o izglasavanju nepovjerenja ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću doživjela je poraz.

Ponovit ću - oporba je u trenucima kada hrvatsko gospodarstvo ide naprijed, kada raste BDP, smanjuje se javni dug, a rekordno je nizak proračunski manjak, kada rastu i potrošnja i izvoz, kada raste zaposlenost, a pada nezaposlenost… željela destabilizirati Vladu. Ali nisu uspjeli!

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Nastavit ćemo s dobrim ekonomskim trendovima, nastavit ćemo rješavati probleme. I imat ćemo parlamentarnu većinu koja je potrebna za stabilnu i funkcionalnu vlast te s kojom ćemo izabrati nove ministre. Što se tiče gospođe Brune Esih, dr. Zlatka Hasanbegovića i Željka Glasnovića, ne vidim ništa što se u politici HDZ-a promijenilo a da oni ne bi imali razloga podržati rad Vlade RH. A što se tiče političkih odabira zastupnika Tomislava Sauche - oni su isključivo njegovi.

O POLITIKANSTVU SDP-a & MOSTA

Raznorazne interpretacije, insinuacije, optužbe i aluzije koje smo imali priliku slušati - čak i od stranačkih vođa - nedostojne su ozbiljnih političara. Za razliku od njih, HDZ i Vlada koju vodim znaju što je trodioba vlasti, što rade institucije kao što su DORH i policija, i u taj se posao moja Vlada ne miješa - niti će se miješati. Treba jednom reći „dosta!“. Mi smo članica EU i NATO-a, želimo da naši demokratski standardi budu visoki.

O SUSRETU S TAJANIJEM

Razgovarao sam o problemu gužvi na granicama i s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijom Tajanijem. On je naš veliki prijatelj, odličan poznavatelj Hrvatske. Razumije problem, zna da 18 posto hrvatskog BDP-a dolazi od turizma, da 70 posto turista u Hrvatsku dolazi osobnim vozilom ili autobusom. Za nas velike kolone i striktna primjena sustavnih kontrola nisu opcija.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-tajani-cestitao-plenkovicu-na-ubrzanom-gospodarskom-rastu-eu-cvrsto-stoji-uz

O JASNOM PUTU ZA BUDUĆNOST

Vodili smo odgovornu fiskalnu politiku. Svi pokazatelji utječu na procjenu Europske komisije - tu nema gledanja kroz prste, brojevi su jasni. No zahvaljujući našim postignućima, preporuka EK bit će takva da će već u lipnju, uvjeren sam, Hrvatska izaći iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka. Upravo ti pozitivni trendovi i činjenica da smo Vlada koja rješava i najteže probleme ostavlja ostalim parlamentarnim strankama vrlo jasan odabir: ili će nastaviti put političke stabilnosti, rasta i odgovornog rješavanja problema, ili žele ići putem novih izbora. Mislim da je hrvatskom narodu taj izbor prilično jasan!