Iz Göteborga u Švedskoj, gdje će danas sudjelovati na sastanku na vrhu „Social Summit for Fair Jobs and Growth“, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je dosad najpovoljnije izdavanje obveznica Republike Hrvatske - u vrijednosti  od 1,275 milijardi eura, a s kamatom od samo 2,75 posto!

To je ujedno i izdanje s dosad najduljom ročnosti - do 2030. godine - koje je realizirano na međunarodnim tržištima kapitala. Sredstva će se koristiti za prijevremenu otplatu i refinanciranje (reprogram) dugova cestarskog sektora (zaduženja s državnim jamstvima HAC-a, ARZ-a i HC-a).

Kvalitetan signal ekonomskoj politici naše Vlade

- Izdavanjem ovih obveznica, Hrvatska će refinancirajući naslijeđene, vrlo nepovoljne dugove u cestovnom sektoru godišnje uštedjeti oko 160 milijuna kuna u sljedećih 12 godina! To je i potvrda da politička stabilnost nije status quo, nego korak naprijed. Upravo zbog poruke političke stabilnosti i želio sam još prošlog tjedna apsolvirati izglasavanje povjerenja u Hrvatskom saboru. Zauzvrat, investitori su uputili kvalitetan signal ekonomskoj i fiskalnoj politici naše Vlade - naglasio je predsjednik Plenković.

Ustrajat ćemo na poruci stabilnosti i pouzdanosti!

A da smo članica Eurozone, dodao je, kamata bi bila još niža - vjerojatno 1 posto:

- Važno je da svi akteri u Hrvatskoj razumiju koliko je važno za međunarodni kredibilitet biti dio najnaprednijih integracija jer tada su i kamate jeftinije za državu, a posljedično i za građane. Stoga je poruka stabilnosti, konsolidiranosti, pouzdanosti i predvidljivosti za mene kao odgovornog predsjednika Vlade RH jedna od najvažnijih. I na njoj ćemo ustrajati!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-razliku-od-onih-koji-stalno-mijenjaju-plocu-odgovorno-cuvamo-medunarodni-ugled

MINISTARSTVO FINANCIJA: Ovo je izniman uspjeh!

U Ministarstvu financija ističu još jednu pogodnost - obveznice su izdane bez ikakve premije na novo izdanje, koja je uobičajena prilikom prikupljanja sredstava na inozemnim tržištima kapitala:

- Strateškim odabirom povoljnog trenutka izdanja, a s obzirom na nedavne objave podataka o rastu BDP-a i smanjenju javnog duga, u uvjetima povoljnih tržišnih kretanja, iznimno smo uspješno realizirali transakciju izdanja euroobveznica.

Zadnje zaduženje hrvatske države na inozemnom tržištu bilo je u ožujku ove godine, kada su izdane desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,25 milijardi eura, uz kupon od 3,00 posto.