Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković stigao je u radni posjet Kini, koji je započeo nizom sastanaka u Pekingu, s kineskim premijerom Li Keqiangom te predsjednicima uprava i predstavnicima tvrtki China Road and Bridge Corporation, China Railway Engineering Group, Norinco i China Shipbuilding Industry Corporation.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-zapoceo-posjet-kini-sastankom-s-korporacijom-koja-gradi-peljeski-most

S kineskim premijerom Li Keqiangom, predsjednik Plenković susreo se već tri puta u posljednje dvije godine, tijekom summita Kina+16 te na sastanku na vrhu ASEM-a (Europa i Azija) koji je održan u listopadu u Bruxellesu, a danas su razgovarali o jačanju političkih i gospodarskih odnosa, s posebnim naglaskom na kineska ulaganja u Hrvatskoj.

- Izrazili smo zadovoljstvo tijekom izvođenja radova na Pelješkom mostu i veselim se što ćemo sutra u Hangzhouu vidjeti jedan od mostova koje je izgradila ista tvrtka - poručio je Plenković u izjavi za medije nakon današnjih sastanaka.

3 milijarde eura za željezničku infrastrukturu

Bilo je riječi i o mogućnostima suradnje i ulaganja u željezničku infrastrukturu, te u luke.

- To je za Hrvatsku posebno važno. Mi smo razvili sjajnu cestovnu infrastrukturu, osobito autoceste, uložili puno u zračne luke, a ono što slijedi je daljnja modernizacija željeznica.

Dodao je kako je plan do 2030. investirati 3 milijarde eura u željezničku infrastrukturu. Pritom je naglasio da bi interes i ekspertiza kineskih kompanija u tom smislu mogli otvoriti nove stranice suradnje - i to vrlo konkretne.

Kina + 16

U travnju iduće godine Hrvatska će biti domaćin sastanka Kina + 16, što će biti prigoda i za bilateralni posjet kineskoga premijera Li Keqianga Hrvatskoj, ali i za sastanak s ostalim čelnicima zemalja srednje i istočne Europe.

- Stavit ćemo u fokus i infrastrukturu i malo i srednje poduzetništvo, kao i za nas posebno važne kulturu i turizam - poručio je, budući da će 2019. godina biti godina kulture i turizma između Hrvatske i Kine. 

Interes za brodogradnju

Što se tiče sastanka s kineskom brodograđevnom kompanijom CSIC, najvećom u svijetu, predsjednik Plenković kazao je da su predstavnici te kompanije održali sjajnu prezentaciju onoga što rade.

- Oni su zainteresirani za partnerstvo i suradnju. Predstavio sam im stanje u hrvatskoj brodogradnji. Jedna od mogućnosti je izvidjeti njihov interes koji bi bio možda konkretiziran u nekoj vrsti suradnje s Uljanikom ili 3. Majem - kazao je Plenković, dok suradnju s Brodarskim institutom ta kompanija ima već neko vrijeme i jako je zadovoljna s njom.

Dodao je da zainteresiranih za suradnju s hrvatskim brodogradilištima sigurno ima te je naglasio da je važno da novi strateški partner Uljanika bude financijski likvidan i odgovarajuće angažiran da se restrukturiranje provede na način da kompanija funkcionira na tržišnim načelima.