Polaganja vijenaca, paljenja svijeća, svete mise zadušnice, tribine… diljem Hrvatske organizacije HDZ-a - od nacionalne razine do temeljnih ogranaka - i članovi naše stranke dostojno će obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Kao i svake godine.

I Vlada RH danas iskazuje dužni pijetet žrtvama i njihovim obiteljima te još jednom jasno osuđuje zločine svih nedemokratskih sustava. U okviru sustavnog njegovanja kulture sjećanja, predsjednik Vlade i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković, u pratnji članova Vlade Marije Pejčinović-Burić, Damira Krstičevića, Predraga Štromara i Davora Božinovića, zapalio je svijeće na zagrebačkome groblju Mirogoju.

Odgovorno suočavanje s prošlošću

Tom prilikom predsjednik Vlade Plenković izrazio je pijetet brojnim hrvatskim obiteljima koje su bile žrtve nedemokratskih režima 20. stoljeća te naglasio:

- Otkrivanje istine, osuda sustavnih kršenja temeljnih ljudskih prava te zadovoljština žrtvama i njihovim obiteljima preduvjeti su odgovornog suočavanja s prošlošću, u čemu hrvatsko društvo nema alternativu. Jedino jasnim otklonom prema svakom totalitarizmu, poštovanjem njihovih žrtava i obrazovanjem mlađih generacija možemo graditi društvo bez ideoloških podjela, kako bismo bili potpuno fokusirani na ključne izazove Hrvatske u 21. stoljeću.

Poruka sjećanja - europska vrijednost

Kako često u HDZ-u naglašavamo, naše društvo još uvijek stoji pred izazovom da budućnost nedvosmisleno gradi u skladu s europskom i općecivilizacijskom osudom svih totalitarnih i nedemokratskih sustava koji su i u Hrvatskoj prouzročili masovne progone i likvidacije političkih neistomišljenika. Želimo da poruka sjećanja i suočavanja s prošlošću u nas zaživi kao europska vrijednost.

Sve žrtve, nažalost, još nisu dobile zadovoljštinu - pri čemu ih ne smijemo dijeliti na „naše“ i „vaše“. Kao što se, također, ne smije relativizirati nijedan zločin, tko god da ga je počinio. Istina je jedini put da - poštujući univerzalne humanističke vrijednosti - zatvorimo stranice povijesti i naše društvo oslobodimo suvišnih podjela.

Macelj i Jasenovac

Ne, žrtve ne smijemo i ne možemo, poput nekih, dijeliti na „naše“ i „vaše“. Stoga će u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava ministrica kulture i članica Središnjeg odbora HDZ-a Nina Obuljen Koržinek danas položiti vijenac u Spomen-području Jasenovcu, dok će ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved - također član Središnjeg odbora naše stranke - odati počast žrtvama u Macelju - masovnom stratištu u Krapinsko-zagorskoj županiji na kojem su partizani nakon II. svjetskog rata bez suđenja likvidirali na tisuće razoružanih hrvatskih vojnika i civila.

Izaslanstvo Vlade RH - koje vodi državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj - sudjeluje pak na memorijalnoj konferenciji žrtvama komunizma i nacizma u Tallinnu koje se organizira na inicijativu Estonije, predsjedavajuće Vijeća Europske unije.

Jandroković na Golom otoku

Predsjednik Hrvatskoga Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković obići će otoke Sveti Grgur i Goli otok, na kojima su za vrijeme Jugoslavije bili zatočenički logori. Ondje će zapaliti svijeće i položiti vijence žrtvama komunističkog režima.

Članovi Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba - navedimo samo jedan primjer županijskih ili gradskih organizacija naše stranke - pomolit će se danas i zapaliti svijeće na grobovima prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Brune Bušića i Stjepana Đurekovića te na Židovskom groblju na Mirogoju.

Žrtva hrvatskih branitelja

Diljem Stradale Naše HDZ-ovi odbori polagat će vijence i ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Jer je i agresija na Hrvatsku bila dio jednoga bezumnoga totalitarnog projekta, onoga  velikosrpskog. Bez obzira tko danas uime HDZ-a odavao počast, bez obzira kome i gdje, na vrpcama svih vijenaca stajat će jedna te ista posveta - U SPOMEN SVIM ŽRTVAMA TOTALITARNIH REŽIMA.

EUROPSKI DAN SJEĆANJA

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se, nažalost, u hrvatskom društvu još i danas.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Stoga je Vlada 2. ožujka 2017. osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje će na sustavan i institucionalan način olakšati društveni dijalog te predložiti sveobuhvatne mjere suočavanja s prošlošću i preporuku pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima.