(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva HDZ-a i naših ministara - u Središnjici je dao izjavu za mnogobrojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ZAKLJUČCIMA SJEDNICE

Cilj sjednice bio je pojasniti kolegicama i kolegama današnju odluku i njen kontekst. Usvojili smo tri zaključka. Prvi - jedinstvena podrška svih članova Predsjedništva HDZ-a i naših članova Vlade odluci koju sam danas donio. Na nju sam bio primoran nakon što su trojica kolega - Mostovih ministara - odlučila glasovati protiv očitovanja Vlade RH kojim se odbija inicijativa oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću. Drugo - dobio sam punu potporu i Predsjedništva HDZ-a i članova Vlade RH da pristupimo formiranju nove parlamentarne većine koja bi omogućila nastavak rada Vlade, stabilnosti hrvatskih institucija te svih zakonskih aktivnosti i mjera koje će pridonijeti boljitku hrvatskih ljudi. Zadaća moja, Vlade i svih nas zajedno jesu nastavak gospodarskog rasta, politička stabilnost, solidarnost i pravna sigurnost. Treće - ako u sljedećim danima ne formiramo parlamentarnu većinu, spremni smo ići u nove izbore.

O RAZRJEŠENJU MOSTOVIH MINISTARA

Nema nikakve dileme - temeljem članka 110. Ustava RH predsjednik Vlade može razriješiti ministre. To sam već napravio. Nije potreban nikakav supotpis. S tim se uopće ne trebamo opterećivati. Nakon što sam potpisao rješenje, ono je odmah stupilo na snagu.

O JASNOJ POZICIJI HDZ-a

Ovo što se danas dogodilo nije bilo na inicijativu HDZ-a. Nije bila ni naša želja, ni ikakav scenarij. Osobno sam inzistirao prije šest mjeseci, u dobroj vjeri, na formiranju stabilne vlasti i korektnoj suradnji. Sve što smo se dogovorili o obvezama HDZ-a bilo je - ispoštovano. Naša je pozicija jasna. Kako će Most dalje postupati - nakon što su digli ruke protiv kolege u Vladi RH s kojim rade dulje nego ja - to je pitanje za njih.

O RADU MINISTRA MARIĆA

Dr. sc. Zdravko Marić je član ove Vlade - ministar financija. Na današnjoj sjednici Vlade bili su na dnevnom redu Nacionalni program reformi i Program konvergencije. Objavljeni su podaci Državnog zavoda za statistiku - prema metodologiji Eurostata imamo najmanji deficit još od 2002. godine, smanjen je javni dug, BDP raste… Unatoč situaciji u Agrokoru, i dalje dobivamo pozitivne ocjene kreditnih rejting agencija. Dopustite, ministar financija tome je ipak nešto skromno pridonio. Kada je riječ o točkama koje su navedene u zahtjevu oporbe za izglasavanje nepovjerenja, danas smo u našem očitovanju dali vrlo jasne protuargumente. Iza njih čvrsto stojimo.

O FUNKCIONALNOJ VLASTI

Nema zamjene teza - Vlada nije pala. Dobio sam 91 potpis za formiranje Vlade. Pregovori s Mostom bili su okončani u trenutku kada je HDZ već imao 76 potpisa za sastavljanje Vlade. To je vrlo bitan detalj. Mogućnost sastavljanja nove parlamentarne većine je izgledna, ne moram koristiti pridjeve. Moja poruka je poruka političke stabilnosti. Upravo ovakvo sukcesivno navedeni zaključci Predsjedništva HDZ-a jasno govore o hijerarhiji prioriteta. Odgovorni smo. Novi izbori su trošak - ali ih se ne bojim. Možemo ostvariti i bolji rezultat nego prošle godine. Hrvatskoj treba funkcionalna vlast - koja može donositi odluke. To je bio cijelo vrijeme motiv naše suradnje. Moj je cilj bio da imamo jednu Vladu. Ne možete imati partnerstvo u kojem postoji „Vlada A“ i „Vlada B“. Postoji jedna Vlada i odgovornost za njen rad. Transparentno se danas moglo vidjeti da to nije slučaj.

O BUDUĆIM RAZGOVORIMA

Razgovarat ćemo sa svim partnerima. Ono što je za dobro za Hrvatsku, dobro je za HDZ. U ovom trenutku postoji čitav niz saborskih zastupnika koji su spremni podržati stabilnost u Republici Hrvatskoj.