(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković dao je u Središnjici - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su sudjelovali i svi naši ministri i ministrice - izjavu za mnogobrojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Raspravili smo aktualna pitanja, dogovorili hodogram daljnjih aktivnosti - prije svega za zasjedanje Hrvatskog sabora ovog tjedna, a potom za razdoblje sve do Izvještajnog sabora HDZ-a, koji će se održati krajem svibnja ili početkom lipnja. Među tim aktivnostima svakako je i izrada novog Statuta HDZ-a. Razgovarali smo i o situaciji u Agrokoru. Dobili smo jednoglasnu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da nakon ostavke Ante Ramljaka, koja je bila logična i očekivana, predložimo novu izvanrednu upravu. Pogotovo nakon današnjih sastanaka u Banskim dvorima, prvo s kolegicama i kolegama iz parlamentarne većine, potom i s Privremenim vjerovničkim vijećem Agrokora. Svi su zainteresirani za nastavak procesa, dovršetak nagodbe i restrukturiranje unutar zakonskog roka.

O IZVANREDNOJ UPRAVI AGROKORA

U ovom trenutku - nakon što smo obavili niz razgovora s kandidatima, kojih je puno manje nego što se to u medijima spekulira - provode se konačne provjere. Ovog ćemo tjedna predložiti novu izvanrednu upravu Agrokora. Riječ je o kompetentnim i iskusnim ljudima koji su u stanju preuzeti odgovornost upravo u ovoj osjetljivoj fazi postizanja nagodbe. Stoga i razgovaramo sa stručnjacima koji se s tim mogu nositi. Naša je jedina poruka - opći interes hrvatskog gospodarstva, očuvanje radnih mjesta, stabilno funkcioniranje kompanija u sustavu Agrokora i postizanje nagodbe, sve ono radi čega smo i donijeli Zakon o izvanrednoj upravi. Drugog interesa kao Vlada RH - nemamo!

O POTPORI VJEROVNIČKOG VIJEĆA

Članovi Privremenog vjerovničkog vijeća danas su bili vrlo jasni - oni imaju snažan interes da se proces dovrši. Podrška ukupnom angažmanu Vlade, kada je riječ o njihovom stajalištu, bila je 100-postotna. I nije bilo nikakvih „suza“ na tom sastanku.

O DEMOGRAFSKOJ POLITICI

Demografski problemi u Hrvatskoj nisu od jučer, oni pogađaju i mnoge druge europske zemlje. Naša se Vlada na toj temi angažirala više nego ijedna prije. Samo ću spomenuti učinke porezne reforme, povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada, subvencioniranje kredita, proširenje dječjeg doplatka, natječaj za prenamjenu dječjih vrtića, natječaj za zapošljavanje predškolskih odgajatelja kako bi vrtići mogli raditi u dvije smjene… Donijeli smo velik broj mjera, vrlo konkretnih. Problemu pristupamo cjelovito. Žao nam je vidjeti podatke o broju umrlih i rođenih u Hrvatskoj, međutim, to nitko ne može nekakvim magičnim štapićem riješiti preko noći. Nastavljamo svoj rad predano i angažirano.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/demografske-mjere-300000000-kuna-za-dvosmjenski-rad-vrtica-prosirenje-djecjeg

O NOVOM STATUTU HDZ-a

Predsjednik Radne skupine za Statut Karlo Ressler danas je predstavio osnovne konture koje su u proteklih nekoliko tjedana izradili on i suradnici. Dogovorili smo se da te teze pustimo cijelom članstvu na konzultacije. Nakon toga, kada dobijemo njihov input, glavne konture Statuta bit će predstavljene Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a. Očekujem da će Statut biti usvojen na Izvještajnom saboru naše stranke. Glavna su načela daljnja demokratizacija, veća uključenost članova, transparentno funkcioniranje i angažman sukladan modernim političkim strankama u Europi - što će omogućiti svim članicama i članovima HDZ-a da se njihov glas čuje i više i jasnije nego sada.

O FINANCIJSKOM IZVJEŠĆU ZA 2017.

Sukladno Zakonu o financiranju političkih stranaka, Predsjedništvo je usvojilo Financijsko izvješće za 2017. godinu. Predstavio ga je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. HDZ je bio u plusu više od tri milijuna kuna, a do Sabora stranke zaključit ćemo sve kredite i obveze koje smo imali prije nego što smo preuzeli odgovornost za HDZ. Financiranje naše stranke vrlo je stabilno i transparentno - što je važna i dobra poruka.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/formula-uspjeha-novac-smo-usmjerili-iskljucivo-u-ono-sto-je-korisno-troskovi-su