Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković posjetio je Ministarstvo obrane i vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, gdje je obišao novi kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te se na demonstraciji upoznao s operativnim postupcima HRZ-a i PZO-a u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS).

Ispunjavanje nacionalnih i međunarodnih zadaća

Uz pratnji predsjednika Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane (i član predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević i ministar financija Zdravko Marić.

- Vlada je nakon dugog niza godina povećala iznos proračunskih sredstava za obranu. To je važan signal, od podizanja standarda hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika pa do kvalitetnijeg ulaganja u tehniku i na taj način ispunjavanja svih zadaća na nacionalnoj razini, ali i međunarodnim operacijama i misijama.

Podsjetio je na aktivnu ulogu Hrvatske u okviru Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije.

- U ovakvim globalnim okolnostima Hrvatska mora biti na razini izazova koji su pred nama. Stoga je itekako važno to što započeli s izradom nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti koji će odrediti naš daljnji smjer u tim segmentima.

Zaštita zračnog prostora vlastitim sposobnostima

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo demonstracijom vježbe HRZ i PZO-a.

- Vidjeli smo kako bi to izgledalo da dođe do ugroze hrvatskog zračnog prostora. Riječ je o standardnoj proceduri koju hrvatske Oružane snage rade u dogovoru sa zapovjedništvom Sjevernoatlantskog saveza, koordinirano, kvalitetno organizirano, interoperabilno i na najvišoj razini. Sve to pokazuje da smo odgovorna članica NATO-a, a ujedno i država koja štiti zračni prostor vlastitim sposobnostima.

Osvrnuo se i na mogućnost uvođenja obveznog vojnog roka.

- To je jedna od ideja o kojoj ćemo sigurno raspravljati u sljedećim tjednima i mjesecima. Hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku. To vidimo gdje god dođe do susreta ljudi s Oružanim snagama. Ministar ih želi ovakvom idejom popularizirati među mladim ljudima i učiniti ih atraktivnima novim generacijama koje nisu doživjele Domovinski rat.

Očekujem ozbiljan, odgovoran i domoljubni angažman svih pripadnika Oružanih snaga, a sve odluke koje će se donositi bit će u cilju zaštite nacionalne sigurnosti - zaključio je predsjednik Plenković.

Kompleksniji rizici i prijetnje

Potpredsjednik Vlade Krstičević, između ostalog, upoznao je premijera s inicijativama koje se trenutačno analiziraju - o temeljnom vojnom osposobljavanju te povratku postrojbi Oružanih snaga RH u neke sredine u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna.

- Moramo biti svjesni novih sigurnosnih ugroza, prijetnji i rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka  koje se tiču svih građana. Također, ove nas godine čeka važna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva koja zahtjeva najširi društveni konsenzus jer podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije - naglasio je general Krstičević.

MORH JUČER POTPISAO UGOVORE S HRVATSKIM PROIZVOĐAČIMA VOJNE OPREME

Nakon potpisivanja, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da ti ugovori predstavljaju znatan doprinos hrvatskom gospodarstvu:

- Ovakva suradnja dokazuje kako MORH nije samo potrošač, nego i generator razvoja, promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda. Naša vojna industrija upravo na ovakav način dobiva reference koje otvaraju vrata zahtjevnih svjetskih tržišta.

Ukupno je ugovoreno oko 400 različitih vrsta roba i usluga, od čega više od 10.500 pari obuće, oko 6.000 kompleta borbenih odora, više od 1.500 komada donjeg rublja, više od 35.000 pari čarapa, oko 500 kaciga... Uključeno je više od 30 proizvođača, a na tim će poslovima raditi više od 5000 radnika.

https://vlada.gov.hr/vijesti/ministarstvo-obrane-potpisalo-ugovore-s-hrvatskim-proizvodjacima-vojne-opreme/20076