Na poziv predsjednika hrvatske Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, predsjednik Državnog vijeća (Vlade) Narodne Republike Kine Li Keqiang boravit će od 9. do 12. travnja u službenom posjetu Hrvatskoj te sudjelovati na 8. sastanku šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe te Kine u Zagrebu i Dubrovniku.

Prvi posjet kineskog premijera

Riječ je o prvom posjetu kineskog premijera Lijepoj Našoj, a predsjednici vlada Plenković i Li Keqiang u protekle su se dvije godine susreli pet puta, pa tako i tijekom posjeta premijera Plenkovića Kini u studenom prošle godine u Pekingu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izrazito-smo-zadovoljni-suradnjom-na-peljeskom-mostu-veliki-se-prostor-otvara-u

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zelimo-povecati-izvoz-uravnoteziti-trgovinsku-razmjenu-i-privuci-nova-ulaganja

Li Keqiang & Plenkovićem u srijedu će, 10. travnja, u Banskim dvorima potpisati niz bilateralnih sporazuma iz raznih područja te usvojiti Zajedničku izjava obiju vlada.

Hrvatsko-kineska godina kulture

Predsjednici vlada potom će, otvaranjem izložbe „Učenjaci drevne Kine“ u Klovićevim dvorima, službeno obilježiti početak hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

Službeni posjet Hrvatskoj Li Keqiang nastavit će obilaskom gradilišta Pelješkoga mosta u četvrtak, 11. travnja, gdje će zajedno s Plenkovićem obilježiti dovršetak prve faze izgradnje toga trenutačno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj. Izgradnja Pelješkog mosta najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine.

Summit u Dubrovniku

U četvrtak navečer, predsjednik Plenković bit će domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti 8. sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe te Kine (Kina+16).

Sastanak na vrhu bit će prigoda za daljnje produbljivanje suradnje između Hrvatske, Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Oko tisuću gospodarstvenika

Predsjednik Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang službeno će otvoriti Poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja u petak, 12. travnja, u Hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku.

Forum će okupiti oko tisuću sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.

Na Poslovnom forumu inaugurirat će se internetska stranica za Koordinacijski mehanizam 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je Hrvatska nositelj, a potom će šefovi izaslanstava obići izložbu o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe te Kine. Također, susrest će se s gospodarstvenicima koji sudjeluju na B2B (Business-to-business) sastancima u okviru Foruma.

„Dubrovačke smjernice“

Središnji događaj, plenarna sjednica šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine, održat će se u dubrovačkom hotelu Palace, s početkom u 10:40 sati. Zaključci sastanka na vrhu bit će objavljeni u usvojenom dokumentu pod nazivom „Dubrovačke smjernice“ (Dubrovnik Guidelines). 

Po završetku plenarne sjednice šefova vlada predviđeno je potpisivanje niza ugovora i sporazuma o suradnji između Kine i ostalih država sudionica.

Nakon toga predviđene su izjave za medije predsjednika Plenkovića, predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga i domaćina idućeg sastanka Suradnje 16+1, koji će bi određen upravo na sastanku u Dubrovniku.

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA:

Utorak, 9. travnja, Zagreb:

19:35     Doček predsjednika Državnog vijeća NR Kine Li Keqianga u Zračnoj luci „Franjo Tuđman“

Srijeda, 10. travnja, Zagreb:

09:30     Dolazak predsjednika Državnog vijeća NR Kine Li Keqianga u Banske dvore

Ceremonija službenog dočeka

                Upisivanje u Zlatnu knjigu

09:45     Sastanak predsjednika Plenkovića i predsjednika Državnog vijeća NR Kine, s izaslanstvima

10:30     Razmjena potpisanih memoranduma i protokola

10:40     Zajedničke izjave za medije

11:20     Svečano otvorenje Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma i otvorenje izložbe „Učenjaci drevne Kine: slikarstvo i život“ iz Nacionalnog muzeja Kine (Klovićevi dvori)

Četvrtak, 11. travnja, Brijesta:

11:15     Dolazak predsjednika Plenkovića i predsjednika Državnog vijeća NR Kine Li Keqianga na gradilište Pelješkog mosta u mjestu Brijesta na Pelješcu

Prigodni program

Prigodna obraćanja

                Nastavak programa

11:50     Završetak programa u Brijesti

Četvrtak, 11. travnja, Dubrovnik, multilateralni dio programa:

18:15     Foto-prigoda šefova izaslanstava država srednje i istočne Europe te Kine na ulazu u Stari grad (Vrata od Ploča)

18:30     Odlazak prema Starom gradu

20:10     Linđo - Nakon završetka večere za sudionike sastanka na vrhu

Petak, 12. travnja, Dubrovnik:

08:45     Dolazak šefova izaslanstava u hotel Rixos Libertas

                Foto-prigoda - pojedinačno fotografiranje predsjednika Plenkovića sa šefovima izaslanstava

09:10     Svečanost otvorenja 9. Poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine

09:40     Završetak otvorenja Poslovnog foruma

09:45     Razgledavanje izložbe o suradnji u obrazovanju između zemalja srednje i istočne Europe te Kine

10:15     Susret s gospodarstvenicima koji sudjeluju na B2B sastancima

10:40     Početak sastanka šefova vlada država srednje i istočne Europe te Kine u Hotelu Palace

                Zajednička fotografija

10:55     Plenarna sjednica

12:30     Svečanost potpisivanja ugovora/sporazuma o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe te Kine

12:40     Izjave za medije predsjednika Plenkovića, predsjednika Državnog vijeća NR Kine Li Keqianga i domaćina idućeg sastanka na vrhu Kina+16