Na Bleiburškom polju u Austriji svetom misom i komemorativnim govorima obilježena je 73. godišnjica stradanja hrvatskog naroda. Središnja komemoracija održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora te supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Na Bleiburško polje - simbol stradanja hrvatskog naroda nakon Drugoga svjetskog rata i komunističkih zločina - na središnju komemoraciju stigle su nepregledne kolone ljudi da bi odali pijetet žrtvama tragedije Bleiburga i Križnih puteva.

Odati pijetet ubijenima od ruke komunističkih zločinaca došli su dati mnogi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i diljem svijeta. Cijela suvremena Europa jasno je osudila zločine počinjene uime totalitarne komunističke ideologije. Zločini se - bez obzira tko ih počinio - moraju istražiti i procesuirati.

Brojna izaslanstva položila vijence

Kod spomen-obilježja na Bleiburškom polju položen je zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH te su zapaljene svijeće.

Vijenac su položili predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved (u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića)i ministar državne imovine dr. Goran Marić (u ime Predsjednice RH).

Izaslanstvo HDZ-a predvodio je zamjenik predsjednika HDZ-a (i potpredsjednik Hrvatskog sabora) Milijan Brkić.

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH predvodio je predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. sc. Dragan Čović.

Počast žrtvama odali su visoki državni dužnosnici, članovi Predsjedništva HDZ-a, predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija HDZ-a, saborski zastupnici…

Molitva za žrtve

Kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu održana je molitva, a potom se u procesiji hodalo do Bleiburškoga polja. Svetu misu posvećenu žrtvama Bleiburške tragedije i Križnih puteva predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

U propovijedi je istaknuo da je Bleiburg metafora progona, mučenja i pogibije silnoga mnoštva naših sunarodnjaka koji su bez procesa i suda, bez groba i imena, umirali po logorima i grobištima u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

- I ovogodišnje okupljanje u znaku je vjere, molitve i poštovanja prema žrtvama kolektivnog stradanja koje su, kako znamo, počinili partizani po okončanju Drugog svjetskog rata, a koje se, nažalost, desetljećima zatiralo, pravdalo ili umanjivalo.

Molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić

JANDROKOVIĆ: Sabor će i u budućnosti biti pokrovitelj ove komemoracije!

Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković obratio se govorom svima prisutnima na komemoraciji žrtvama Bleiburga i Križnih puteva.

Donosimo ključne poruke:

Bešćutna, dugo godina prešućivana stradanja

Kao predsjednik Hrvatskog sabora obećao sam prošle godine da će se pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu nastaviti i u budućnosti. I te odluke ću se čvrsto držati. Prije svega, zbog naše moralne, ljudske i civilizacijske obveze da iskažemo pijetet žrtvama zločina počinjenih iz osvete, mržnje, nesnošljivosti ili ideologije. Stoga smo se i danas okupili na ovom mjestu - da se poklonimo žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da im izrazimo naše suosjećanje i razumijevanje njihovih patnji. Jer, na Bleiburškom polju i kolonama smrti, na križnim putovima, dogodila su se bešćutna, dugo godina prešućivana stradanja. Bez da su počinitelji zločina ikada bili izvedeni pred sud pravde.

Slom čovječnosti i humanizma

Danas na ovom mjestu odajemo poštovanje žrtvama, civilima i razoružanim vojnicima. Svim izgubljenim životima, ali i preživjelima i njihovim obiteljima - čija se svjedočenja nikada ne smiju zaboraviti. Danas se, isto tako, prisjećamo jednog od teškog poglavlja hrvatske povijesti, poglavlja koje sa svojim žrtvama predstavlja slom čovječnosti i humanizma. Razdoblja u kojem je nestao čovjek, njegovo ljudsko dostojanstvo i sloboda, ali i racionalnost ljudskog djelovanja.

Sustavni i osmišljeni zločini

Nakon fašističkih zločina počinjenih tijekom 2. svjetskog rata, komunistička vlast je na Bleiburgu, ovim sustavnim i osmišljenim zločinima nad pripadnicima hrvatskog naroda utrla put totalitarizmu, neslobodi i progonu neistomišljenika. Ubila je time nadu da će graditi demokratsko društvo utemeljeno na pluralizmu, vladavini prava, zaštiti temeljnih prava i prihvaćanju različitih svjetonazora i političkih sloboda.

Teška i bolna povijest

Hrvatski narod je desetljećima bio talac totalitarnog komunističkog režima i žrtva masovnih povreda ljudskih prava, fizičkog i psihičkog terora. To je naša povijest, ona nije jednostavna već je složena. Teška i bolna. Jedna od povijesnih stečevina od kojih je izgrađena današnja moderna, samostalna i neovisna, demokratska Hrvatska je Domovinski rat. Rat u kojem je hrvatski narod pokazao odlučnost, samosvijest i povijesnu odgovornost. Domovinski rat bio je jedini rat u 20. st. u kojem je hrvatski narod prevladao razlike i pokazao sposobnost okupljanja u slozi i zajedništvu. Ostvario je pravo na slobodu i vlastitu državnost. Pokazao je spremnost podnijeti velike žrtve i zato Domovinski rat mora biti temelj hrvatske države.

Uvažiti svaku nevinu žrtvu

Danas, kada imamo svoju državu, obveza je svih nas stalno se podsjećati na sve žrtve. I uvažiti svaku nevinu žrtvu, bilo s koje strane ona dolazila. Kao i iskazati poštovanje svakom čovjeku, koji se hrabro i časno suprotstavio svakom obliku nedemokratskog vladanja. Ako se želimo odgovorno suočiti s prošlošću i graditi budućnost, toga trebamo biti svjesni, to priznati i prihvatiti. Jer, prihvaćanje istine znači prihvaćanje odgovornosti.

Pluralistička Hrvatska

Pluralistička Hrvatska znači različitosti - različita mišljenja, stavove i poglede na svijet. To ne znači isključivost i negiranje drugih, već suživot različitih interesa i načina života, okupljeni oko temeljnih vrijednosti hrvatskog naroda, naših kršćanskih korijena i pripadnosti europskom civilizacijskom naslijeđu. To podrazumijeva društvo koje se temelji na duhovnosti, plemenitosti i humanizmu. I u kojem se poštuje čovjek, njegovo dostojanstvo i njegova prava.

JANDROKOVIĆ POLOŽIO VIJENAC NA GROBLJU DOBRAVA

Hrvatsko državno izaslanstvo položilo je danas zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske kod Spomen-obilježja i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.