(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u zagrebačkom Hotelu Esplanade - nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a - dao izjavu za brojne okupljene novinare. Zajedno s njim izjavu je dao predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul - koji je i sam sudjelovao na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a.

Prije sjednice Središnjeg odbora, u Središnjici naše stranke održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića i Daula, a izjave - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti:

PLENKOVIĆ: Skup EPP-a o religijskom dijalogu - priznanje našem Klubu u Europskom parlamentu!

O PRIZNANJU NAŠOJ STRANCI

Zahvaljujem predsjedniku EPP-a Josephu Daulu na dolasku te na organizaciji skupa EPP-a o religijskom dijalogu koji se danas i sutra održava u Zagrebu. To je priznanje Klubu HDZ-a, koji u Europskom parlamentu djeluje u okviru EPP-a. Zahvaljujem mu i na sudjelovanju na našem Središnjem odboru, na cjelovitom govoru o vrijednostima naše stranke, o situaciji u Europskoj uniji te izazovima s kojima se ona susreće u političkom, gospodarskom i međunarodnom pogledu. Kao Alzašanin, govorio je i o svojim iskustvima u kontekstu pomirbe.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/konferencija-epp-rastuca-netolerancija-u-europi-naglasava-potrebu-jacanja-dijaloga-s

O KONGRESU EPP-a U HRVATSKOJ

Na današnjem smo sastanku Središnjeg odbora HDZ-a predsjednik Daul i ja informirali članove da su HDZ i Hrvatska dobili domaćinstvo redovitoga izbornog Kongresa EPP-a. Održat će se 2019. - to će biti najveći međunarodni politički skup do sada u Hrvatskoj, s više od 2.000 izaslanika iz europskih zemalja. To je priznanje radu cijelog HDZ-a, našim izbornim rezultatima, ali i angažmanu na kontinuiranom promicanju naših vrijednosti - rada, solidarnosti, gospodarskog rasta te svega onog na čemu je utemeljena obitelj EPP-a i HDZ.

O RADNOJ SKUPINI ZA NOVI STATUT

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća analizirali smo, sukladno Statutu, rezultate lokalnih izbora, aktualne političke teme, financijsku situaciju stranke... te donijeli odluku o radnoj skupini koja će pristupiti izradi novog Statuta. Da, Karlo Ressler bit će predsjednik radne skupine. Riječ je o ljudima s iskustvom, većinom pravnicima. Želimo modernizirati Statut, bazirati sve naše vrijednosti i političku platformu. Članovi radne skupine su dobili smjernice, nacrt Statuta bit će predstavljen početkom travnja.

DAUL: Hrvatska je iznimno važna za Europsku uniju!

O PRIJATELJSTVU S PLENKOVIĆEM

Vrlo sam sretan što sam u Hrvatskoj. Puno sam radio na pristupanju Hrvatske Europskoj uniji - tijekom pregovora sam dolazio u Hrvatsku i po četiri puta tjedno. Ovdje sam, između ostalog, i zbog svog prijatelja Andreja Plenkovića s kojima sam blisko surađivao u EP-u te i danas usko surađujemo u okviru Europskog vijeća. S njim se svaki put sastajem prije summita, što će biti slučaj i prije sljedećeg.

O PARTNERIMA IZ SREDOZEMLJA

Hrvatska je iznimno važna za Europsku uniju, posebno s obzirom na događaje s druge strane Sredozemnog mora. Prihvatili smo u našu političku obitelj stranke iz Maroka i Libanona, a tražimo partnere u Alžiru i Tunisu. Jako je važno održati dijalog - koji postoji već 20 godina. Riječ je o interkulturalnom i međuvjerskom dijalogu.