Na početku 2. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane danas u Požegi, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković kazao je da je ovo prigoda da se, nakon prvog sastanka u Osijeku u travnju ove godine, rezimiraju postignuća u provedbi aktivnosti u okviru Projekta Slavonija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-savjeta-za-slavoniju-baranju-i-srijem-preokrenut-cemo-negativne-trendove

- Naš je cilj da kroz ovaj svojevrsni modul brendiramo sve što Vlada radi u cilju razvoja Slavonije, da objedinimo napore nacionalne, županijske i gradske razine te privatnog sektora i europskih fondova i da se na kraju možemo osvrnuti na pozamašan ciklus naših postignuća koja će pridonijeti i većoj zaposlenosti i ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske, osobito ovog dijela Hrvatske za koji smo svi suglasni da mu treba dati posebnu pozornost.

Pomoć Slavoniji

Podsjetio je da je već na jutarnjem sastanku s lokalnim čelnicima bilo govora o tome da se Slavoniji mora pružiti ruka kao onom dijelu Hrvatske koji se u ovoj situaciji našao zbog niza okolnosti - od ratne agresije i okupiranih područja pa do objektivno težih uvjeta za razvoj. Dodao je da u ovom trenutku postoji konsenzus o takvom pristupu u svim drugim krajevima Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hrvatska-ima-najnizi-broj-nezaposlenih-od-1990-nastavljamo-s-pozitivnim-trendovima

Poljoprivreda, ruralni razvoj i zapošljavanje

Današnja sjednica Savjeta posvećena je dvjema specifičnim temama, prioritetno poljoprivredi i ruralnom razvoju te pitanju zapošljavanja. Bila je to prigoda da ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac, ministar poljoprivrede (i potpredsjednik HDZ-a) Tomislav Tolušić i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić predstave sve što je učinjeno u dva i pol mjeseca od prvog sastanka Savjeta te da se potom u objedinjenoj raspravi vidi kako će se dalje usmjeriti aktivnosti na Projektu Slavonija. Predstavnici pet slavonskih županija također su predstavili svoje najvažnije strateške razvojne projekte.