U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, danas su u Maclju (Krapinsko-zagorska županija), kod grobnice uz Spomen-crkvu Muke Isusove, vijenac položili i svijeće zapalili ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved - kao osobni izaslanik predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića - te član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jedino-jasnim-otklonom-prema-svakom-...

Mjesto monstruoznih zločina

Počast poslijeratnim žrtvama komunističkog režima odali su i predsjednik Udruge „Macelj 1945.“ Stjepan Bačić, HDZ-ov gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te niz općinskih načelnika iz Hrvatskog zagorja: Đurmanca, Lobora, Mihovljana, Novog Golubovca...

Maceljska gora je mjesto monstruoznih zločina koje su počinili Titovi partizani poslije Drugog svjetskog rata, najveće stratište na tlu Republike Hrvatske. Ondje je bez suđenja ubijen 21 svećenik, redovnik ili bogoslov, a ekshumirane su još 1.163 žrtve - razoružani vojnici i civili, dok 130 jama još nije ni otvoreno. Procjena je da je na tom području likvidirano oko 13.000 Hrvata.

Istraživanje masovnih grobnica

Ministar i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved istaknuo je da se istina mora sagledati objektivno i na temelju egzaktnih činjenica te da se ne smije koristiti u dnevnopolitičke svrhe:

- Maceljska gora veliki je lokalitet te će se u skladu s dinamikom Ministarstva otvoriti preostale jame i ekshumirati žrtve. Kao Ministarstvo hrvatskih branitelja, ali i cijela Vlada, upravo na tom tragu poduzimamo niz mjera - imamo saznanja o 233 moguća neregistrirana mjesta masovnih grobnica. Osim otkrivanja istine o žrtvama iz Drugog svjetskog rata i poraća, nama je trajna obveza pronalazak nestalih iz Domovinskog rata. U mom mandatu proveli smo probna iskapanja na 59 mjesta u šest županija i organizirali ukop 73 osobe. To radimo s ciljem odavanja počasti žrtvama i omogućavanja obiteljima da njihovi najbliži imaju dostojan pokop i mjesto gdje se mogu pokloniti!

http://vijesti.hrt.hr/401931/pocast-zrtvama-komunizma-u-maclju

Težiti istini o svojoj povijesti

Žarko Tušek istaknuo je pak da bez istine ne možemo zdravo gledati u budućnost:

- Čovjek koji voli svoju domovinu i koji poštuje hrvatski narod ne može drugo, nego zajecati nad sudbinom svih ovih ljudi, žrtava komunističkog totalitarizma. Moramo težiti istini o svojoj povijesti.

Photo: http://www.zagorje-international.hr