Program svečanosti obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora u Rimu započeo je audijencijom šefova država ili vlada Europske unije kod Svetoga Oca.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković 24. i 25. ožujka u Rimu sudjeluje na svečanosti obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora. To će biti prilika da se razmotri stanje Europske unije i budućnost procesa integracije. Očekuje se da će čelnici Unije usvojiti deklaraciju kojom se utvrđuje zajednička vizija za predstojeće godine.

Rimski ugovori bili su osnivački ugovori o uspostavi Europske ekonomske zajednice (EEZ) i Europske zajednice za atomsku energiju (EZAE), koji su potpisani 25. ožujka 1957., a na snagu su stupili 1. siječnja 1958. Institucije novih zajednica bile su slične strukturama Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ) te su se također sastojale od četiriju institucija: Komisije, Vijeća, Skupštine i Suda, pri čemu su Skupštinu i Sud dijelile s EZUČ-om. Prvi sastanak Vijeća EEZ-a održan je 25. siječnja 1958. pod predsjedanjem belgijskog ministra vanjskih poslova Victora Larocka.