(VIDEO) Nakon što je u Varaždinu otvorio novi, hipermoderni studentski dom, čija je izgradnja bila stopostotno financirana sredstvima iz EU fondova, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković - odgovarajući na novinarsko pitanje priprema li Vlada kakve "darove pod bor" građanima na kraju godine - najavio je da na sljedeću sjednicu Vlade ide „paket“ mjera koje se, prije svega, odnose na povećanje minimalne plaće.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/varazdin-zahvaljujuci-bespovratnih-1416-milijuna-kuna-iz-eu-fondova-otvoren

- Osim povećanja minimalne plaće, riječ je o još nekoliko mjera jer želimo omogućiti da hrvatski ljudi žive dostojanstveno. Preveliki broj naših sugrađana, nažalost, živi na rubu siromaštva. Svjesni smo toga, a bez društvene solidarnosti, bez podizanja primanja te standarda života i mladih i zaposlenika i umirovljenika teško da ćemo samo s makroekonomskim dobrim trendovima dati sugrađanima osjećaj da idemo nabolje - naglasio je Plenković.

Porezno rasterećenje poduzetnika i građana

Nastavak je to Vladina angažmana i ispunjavanja našeg programa - dodao je - što smo započeli s poreznom reformom, koja je povećanjem plaća utjecala na povećanje potrošnje koja je pak generirala gospodarski rast:

- Podsjećam da smo prošle godine smanjili i stopu poreza na dobit, čime smo pokazali koliko želimo rasteretiti poduzetnike. Mislim da je efekt sada jasan: smanjenje duga i deficita, kontinuirani gospodarski rast, smanjenje nezaposlenosti... Hrvatska je smanjila nezaposlenost mladih s 49 posto iz 2013. na sadašnjih 26 posto! To su veliki koraci naprijed i na tome moramo nastaviti.

Početi rješavati probleme u nogometu

Na zamolbu novinara, Plenković je prvi put komentirao izbor za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Najprije je istaknuo da sport treba depolitizirati u cijelosti, bez obzira o kojem se savezu radi:

- Važno je da se problemi koji postoje u hrvatskom nogometu počnu rješavati. Sport ne smije pridonositi tome da se stvaraju podjele između sjevera i juga, između klubova, ne smijemo imati više navijačkog nasilja. Ali, čini mi se da je HNS poprilično zakomplicirao i svojim statutom začahurio mogućnosti kandidiranja. Bilo bi dobro da ima više kandidata, da iznesu svoja rješenja, da se mogu formalno kandidirati - čime bi HNS napravio iskorak i pozitivne promjene. To je osobito važno kada nam reprezentacija postiže ovako sjajne rezultate kao što je plasman na Svjetsko prvenstvo, čime se automatski stvara pozitivno ozračje u društvu.

Zato se nadam da će svi koji vode HNS voditi računa o tome koliko njegovo djelovanje može imati i simbolički transformativni učinak na procese u društvu - zaključio je predsjednik Plenković.

.