Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom obilježavanju 75 godina Kliničkog bolničkog centra Zagreb - najveće bolnice u Hrvatskoj. Pozdravio je doprinos KBC-a Zagreb razvoju hrvatskoga zdravstva i zdravstvene zaštite te istaknuo znanstvena postignuća, međunarodnu reputaciju i svakodnevni predani rad, zbog čega je ova medicinska ustanova izuzetno cijenjena, prepoznata i priznata. Pritom je naglasio da će Nacionalni program reformi - koji će biti usvojen ovoga mjeseca - zdravstveni sustav učiniti učinkovitijim, smanjiti dugove te omogućiti dostupnost zdravstvenih usluga svim građanima.

Nakon završetka svečanosti, predsjednik Plenković odgovarao je na pitanja okupljenih novinara. Donosimo ključne poruke:

O REFORMI ZDRAVSTVA

Reforma zdravstvenog sustava jedna je od ključnih strukturnih reformi u sklopu izrade Nacionalnog programa reformi. Zadaća Vlade je pronaći adekvatan način osiguranja dostupnosti zdravstvenih usluga svima. Dobro je da se dug stabilizirao u odnosu na 2015. zahvaljujući boljem povezivanju bolnica. Očekujemo daljnje smanjivanje tog duga, a ministar Milan Kujundžić ima zadaću ostvariti te ciljeve. Nastojat ćemo da se općenito smanjuje proračunski deficit. Dug u zdravstvu jedna je od strateških zadaća. To nije moguće napraviti preko noći, svi su toga svjesni.

O ZAKONU O TVRTKAMA OD SISTEMSKOG ZNAČAJA

Naš je pristup bio jedini mogući. Morali smo naći pravni temelj za ovakav angažman. I druge su zemlje imale slične situacije. Ovo je zakon kojim čuvamo stabilnost hrvatskog ekonomskog i financijskog sustava. Ovo nije zakon kojim se štiti bilo koju osobu ili kompaniju. Ovo je odgovorna odluka Vlade i većine u Saboru. Potencijalni plimni val pretvaramo u lagani popodnevni maestral - to je bit.

Što se tiče medijskih tvrdnji kako bi Europska komisija mogla zaustaviti zakon zbog eventualnog narušavanja tržišne utakmice, mogu reći da sam u Rimu s predsjednikom EK Jean-Claudeom Junckerom dva sata za ručkom razgovarao upravo o tome. Ne vidim problem jer su i druge zemlje imale slične situacije, a u ovom zakonu nema državnih potpora niti će država pokrivati dugove Agrokora.

O STABILIZACIJI STANJA U AGROKORU

Ono što je najvažnije - ovdje nema izravnih državnih potpora niti će bilo kakvi dugovi Agrokora po ovom zakonu postati dugovi države. Uloga povjerenika je da dubinski snimi stanje kompanije, pregleda izvješća i knjige, stabilizira u kratkom roku sve što treba, postigne dogovor s bankama i napravi isplate. Računi su odblokirani i u tom smislu smo ostvarili temeljni cilj.

O TODORIĆEVOJ MOGUĆOJ ODGOVORNOSTI

Prvo i osnovno: postoji li kaznena odgovornost, o tome ne odlučuje politika, nego DORH i sud. Izrazito je važno da se tim tijelima da puna neovisnost. Nije na politici prejudicirati ishod istraga.