Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je večeras na svečanom otvorenju novoga putničkog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman“.

Na otvorenju je bila i obitelj utemeljitelja HDZ-a i suvremene hrvatske države - prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Stjepan Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika (i član središnjeg odbora HDZ-a), kratko je kazao:

- Zagrebačka zračna luka napokon izgleda impresivno, a posebno zbog imena.

Plenković: Zračna luka „Franjo Tuđman“ nova su vrata Hrvatske!

Predsjednik Plenković u izjavi brojnim okupljenim novinarima naglasio je da je ovo najmanje što se moglo učiniti za dr. Franju Tuđmana.

- Zračna luka „Franjo Tuđman“ nova su vrata Hrvatske. Najmanje što smo mogli učiniti za prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne Hrvatske jest da jedno ovakvo zdanje nosi njegovo ime.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/mozemo-se-podiciti-da-najveca-i-najsuvremenija-zracna-luka-u-hrvatskoj-nosi-ime-po

Još bolji imidž Lijepe Naše

Dodao je da je siguran da će predivna zračna luka pridonijeti imidžu Hrvatske, boljem dojmu svih onih koji nas posjećuju i daljnjem povećanju broja turista.

- Očekuje se da ovdje imamo oko 5 milijuna putnika godišnje. Vjerujem da će ova zračna luka biti poticaj da dovršimo projekte i u Dubrovniku i u Splitu i u ostalim zračnim lukama - na čemu radi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

http://vijesti.hrt.hr/380054/veceras-se-otvara-putnicki-terminal-zracne-luke-franjo-tuman

PO MODELU KONCESIJE

Vlada Republike Hrvatske zadužila je u srpnju 2010. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo financija te Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da u suradnji s Upravom Zračne luke Zagreb - kako se tada službeno nazivala - obave sve pripremne radnje za raspisivanje natječaja za financiranje izgradnje terminala po modelu koncesije. Ugovor o koncesiji potpisan je u travnju 2012. godine, s društvom ZAIC - A Limited, a pripremni radovi na izgradnji započeli su u prosincu 2013. godine.

U prosincu 2016. zgrada putničkog terminala izgrađena je u punoj površini od 65 000 m2. Terminal je opremljen za kapacitet prometa od 5 milijuna putnika godišnje, s mogućnošću proširenja u drugoj fazi na 8 milijuna putnika godišnje. Izgradnja novog putničkog terminala projekt je realiziran u obliku javno-privatnog partnerstva, a ukupna investicija u prvoj fazi iznosi više od 300 milijuna eura.