Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta (i potpredsjednik HDZ-a) Darko Horvat danas je potvrdio i dodatno naglasio sjajnu vijest - nakon dugogodišnjeg procesa, uspjela je dokapitalizacija Petrokemije!

- Ovo je već treći pokušaj dokapitalizacije ili privatizacije Petrokemije, no mi smo sada uspjeli!

Plenkovićeva odlučnost

I prije isteka roka ulagatelji su upisali i uplatili 45 milijuna novih dionica, čime je kompanija prikupila potrebnih 450 milijuna kuna. U dokapitalizaciji s ukupno 300 milijuna kuna svježeg kapitala zajednički su sudjelovali Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji postaju većinski vlasnici.

- U transformaciji Petrokemije u privatno trgovačko društvo sudjelovali su ministri iz više resora, a nimalo laki proces doveden je do kraja zahvaljujući odlučnosti predsjednika Plenkovića. Svjesni činjenice da privatni kapital neće ući u trgovačko društvo koje nema čistu bilancu, da neće plaćati tuđe dugove, naša je Vlada pomagala u traženju privatnih investitora i stvorila preduvjete da do dokapitalizacije uopće i dođe.

Spriječen stečaj

Horvat je dodao da se transformacijom potraživanja dugova i reprogramom, a ne opraštanjem duga prema HEP-u, došlo u poziciju da s 20-ak posto učešća u kapitalu država više nije većinski vlasnik. Onima koji su priželjkivali neuspjeh dokapitalizacije poručio je da su „ostali kratkih rukava“.

- Spriječen je stečaj Petrokemije, očuvana su radna mjesta, spašena je kompanija od vitalne važnosti za sisačko-moslavački kraj, ali i hrvatsku poljoprivredu. Petrokemija sada može kvalitetno poslovati u najmanje idućih 50 godina!