(VIDEO) U Banskim dvorima danas je održana 31. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu su, između ostalog, nacrti prijedloga - Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, Zakona o prijenosu mirovinskih prava te Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na Zakon o sistemski važnim tvrtkama i imenovanje izvanrednog povjerenika za Agrokor, pravodobnu reakciju Vlade za očuvanje stabilnosti gospodarstva, rješavanje pitanja kontrole vozila na granici sa Slovenijom, pomoć Borovu, sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem…

Zakon o sistemski važnim tvrtkama

Predsjednik Plenković istaknuo je da je Vlada po pitanju Agrokora reagirala pravodobno te odgovorno pristupila rješavanju problema.

- Vlada i parlamentarna većina je na ovom pitanju - koje je prijetilo velikom gospodarskom i financijskom krizom - reagirala pravovremeno, učinkovito, odgovorno i pokazala da u ovakvoj krizi ima snage za političko vodstvo i rješavanje problema. U nekom drugom scenariju koji ne bi podrazumijevao aktivnosti koje smo poduzeli - donošenje Zakona i imenovanje izvanrednog povjerenika - možda bi danas bili u procesu uobičajenog stečajnog postupka koji bi prijetio ugrožavanju radnih mjesta zaposlenika koncerna i tvrtkama dobavljačima. Možda i do 200 000 ljudi. Prijetio bi i manjkom poreznih prihoda i eventualnim financijskim nekontroliranim procesima koji bi ugrožavali hrvatsko gospodarstvo. Ništa se od toga neće dogoditi.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jednoglasna-potpora-vladi-u-ocuvanju-radnih-mjesta-u-agrokoru-i-zastiti

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/unatoc-politikantskim-istupima-oporbe-odgovornom-politikom-osigurali-smo

Stabilnost gospodarstva

Danas će banke dati 80 milijuna eura Agrokoru. Time bi se - dodao je Plenković - osiguralo da svi zaposlenici Agrokora prije Uskrsa prime plaće.

- Tako će se krenuti i s isplatom dobavljačima - onim najmanjima i najugroženijima. Ta vrsta stabilizacije bila je jedan od naših ciljeva. Imenovano je i privremeno vjerovničko vijeće od strane suda - to je bio jedan od preduvjeta da se krene dalje s dogovaranjem kredita nakon aktivacije Zakona. Očekujem od povjerenika da detaljno snimi stanje u kompaniji i na temelju toga krene u drugu fazu koja treba omogućiti dugoročnu održivost poslovanja i funkcioniranja kompanije, a samim time i stabilnost hrvatskog gospodarstva.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/imenovanje-izvanrednog-povjerenika-za-agrokor-pocetak-sustavnog-i-temeljitog

Rješavanje problema na granici

Potom je istaknuo da je Vlada RH obavijestila države članice EU i Europsku komisiju o prelasku sa sustavne kontrole na granicama na tzv. ciljanu kontrolu.

- Angažirani smo u dijalogu i s Mađarskom i sa Slovenijom. Jutros sam razgovarao s kolegom Cerarom i još sam jednom apelirao na Sloveniju da prijeđe sa sustavnog režima kontrole vozila na granici - što podrazumijeva skeniranje svake osobne isprave i putovnice bez obzira je li riječ o državljanima EU, što stvara velike gužve - na ciljanu kontrolu. Vjerujemo da će i Slovenija prepoznati negativne efekte u fluktuaciji putnika, što se odražava i na gospodarstvo.

Pomoć Borovu

Vlada će današnjom odlukom pristupiti i u pomoć Borovu - gospodarski izuzetno važnoj tvrtki za Vukovar.

- Danas donosimo i odluku kojom ćemo pomoći Borovu u Vukovaru. To je odluka o zalaganju dionica koje su u vlasništvu države putem CERP-a na dionice Končara i HT-a, čime će HBOR omogućiti davanje kredita Borovu, isplate plaća i poslovanje. Borovo je gospodarski izuzetno važno za Vukovar i zbog toga Vlada na ovaj način reagira i daje podršku.

Projekt Slavonija

Plenković se osvrnuo i na održavanje prve sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Predstavili smo slavonskoj javnosti što je to Projekt Slavonija, kako preokrenuti demografske trendove te kako pomoći gospodarstvu, regionalnom i ruralnom razvoju, prometnoj povezanosti i obrazovanju. Našim sugrađanima na istoku Hrvatske ova Vlada kroz brojne projekte nastoji omogućiti apsorpciju europskih sredstava, ali i nacionalna sredstva - koja bi pokazala da je Slavonija važna cijeloj Hrvatskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-savjeta-za-slavoniju-baranju-i-srijem-preokrenut-cemo-negativne-trendove

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora

Na kraju uvodnog izlaganja Plenković se osvrnuo i na odluku o raspisivanju lokalnih izbora.

- Izborna kampanja najvjerojatnije će početi u nedjelju 7. svibnja za većinu jedinica lokalne i područne samouprave. Kampanja će trajati 13 dana i mislim da je to sasvim dovoljno s obzirom na činjenicu da su na lokalnoj razini kandidatkinje, kandidati i stranke te njihova postignuća i ideje već poznata našim sugrađanima.