Gostujući u RTL-u Danas, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na posjet Njemačkoj i nagradu Steiger, stanje u Uljanik grupi, europske izbore, nadolazeće komemoracije u Bleiburgu i Jasenovcu, svoje sudjelovanje na prosvjedu #spasime & borbu protiv nasilja u društvu te ostale aktualne teme.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O POSJETU SJEVERNOJ RAJNI-VESTFALIJI & NAGRADI STEIGER

Moja je ambicija da uz dobre odnose sa saveznom vladom jačamo suradnju i s velikim njemačkim zemljama, a upravo je Sjeverna Rajna-Vestfalija srce njemačkog gospodarstva i industrije. Stoga sam se i sastao s predsjednikom njene Vlade Arminom Laschetom. Bilo je jako dobro.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/o-privlacenju-investicija-s-premijerom-sjeverne-rajne-vestfalije-jedne-od-ekonomski

U Essenu, gdje mi je uručena nagrada Steiger, susreo sam se s političkim, gospodarskim i umjetničkim miljeom te pokrajine. Ovo priznanje njemačkih kolega došlo je kao plod mog rada kao predsjednika Vlade, ali i prije. Ujedno je to poruka da svi mi koji želimo osnažiti europski projekt, ali i štititi nacionalne interese, samo zajedničkim naporom možemo iznaći rješenja za suvremene izazove poput migracija, Brexita, promijenjenih sigurnosnih okolnosti, otvorenih pitanja u susjedstvu...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/predsjedniku-plenkovicu-urucena-nagrada-steiger

O JEDINSTVENOJ KOMEMORACIJI U JASENOVCU

Želja nam je da se u Jasenovcu organizira jedinstvena komemoracija, što smo istaknuli na sastancima i sa Savezom antifašista i s predsjednikom Židovske općine. Na njima je da procijene što će napraviti, a naš je stav vrlo jasan i nedvojben, kao što je to i u novousvojenom kurikulumu povijesti: otići u Jasenovac i s punim pijetetom pokloniti se žrtvama ustaškog režima.

O ODAVANJU POČASTI ŽRTVAMA NA BLEIBURGU

Hrvatski sabor je pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu i naš je stav da se ona treba održati bez obzira na služenje mise. A hoće li se ili ne služiti misa, a bilo bi dobro da se služi, to ovisi prije svega o dijalogu između hrvatskih i austrijskih biskupa. Vjerujem da će pronaći najbolje rješenje. Ako možemo na bilo koji način pomoći u tom dijalogu - tu smo. Osobno neću moći ići u Bleiburg jer tog dana imam jednu drugu veliku obvezu, koju još ne možemo objaviti, ali će ondje biti moji izaslanici. Ključno je da se žrtvama dostojanstveno oda počast, bez pokušaja zlorabljenja i politiziranja komemoracije te bez nedopuštenih obilježja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bleiburg-je-simbol-stradanja-hrvata-osudujemo-pokusaje-negiranja-te-velike

O POBJEDI NA IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT

Vjerujem da će predsjednica Republike 26. ožujka raspisati europarlamentarne izbore, za koje se već sada HDZ ozbiljno priprema. Siguran sam, što pokazuju i sve ankete, da će se potvrditi dominantna snaga HDZ-a kao ozbiljne i proeuropske stranke.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-nasem-mandatu-skocili-smo-s-9-na-65-ugovorenih-sredstava-iz-eu-fondova-tako-se

O KANDIDATURI PREDSJEDNICE REPUBLIKE

U stalnom sam kontaktu s predsjednicom. Kada se službeno izjasni o kandidaturi, HDZ će donijeti odluku na svojim mjerodavnim tijelima. U ovom trenutku nemamo nikakav razlog ne podržati predsjednicu. Štoviše, smatramo da ima daleko najveće šanse pobijediti. Rezervnu opciju nemamo, iako se ne slažem s njezinom tvrdnjom da se gore živi nego prije dvije godine. Ali, svi imaju pravo na svoj stav, otvoreni smo za sve sugestije.

O GABRIJELI ŽALAC - MINISTRICI DO KRAJA MANDATA

Gabrijela Žalac nastavlja sa svojim poslom, bit će ministrica u Vladi do kraja mandata. Napravila je prekršaj, kaznu je platila na mjestu događaja, i danas ima važeću vozačku dozvolu. Ne znači da ministrica nije znala voziti ako nije imala dozvolu. A što se tiče, kako pitate, mogućeg podizanja kaznene prijave, ne spekuliram o tome što će DORH napraviti. Nema hipotetskih odgovora na hipotetska pitanja.

O KARNEVALU & ZASTUPNICIMA NACIONALNIH MANJINA

Nisam se čuo s njim. Ja sam i dalje tu i čekam poziv, a što bi moglo biti sporno, to trebate njega pitati. I da hoću, ne mogu izračunati koliko je na karnevalu spaljeno lutaka s mojim likom. Ne uzrujavam se zbog satire, a gledati koga se gdje i koliko pali na karnevalima nije sport s kojim bih se bavio. U svakom slučaju, želim da svi manjinski zastupnici budu dio parlamentarne većine te zajedničkih napora i iskoraka u ovoj Vladi u pogledu projekata, planova i aktivnosti. Želim da se u Hrvatskoj 2019. svaki Srbin, Bošnjak, Albanac, Slovak, Mađar, Rom dobro osjeća i želi u njoj živjeti. Određene političke snage, međutim, kontinuirano žele polarizirati društvo. Neću o imenima, znaju oni koji su.

O HRT-ovim TUŽBAMA

Što se tiče tužbi HRT-a prema novinarima, već sam rekao da je to bila katastrofalna odluka. Tražio sam i da uđem u detalje tih tužbi, zanimalo me o čemu se točno radi. Političari moraju biti spremni prihvatiti kritiku - nikada ne bih tužio medije za takvo što.

O ZAJEDNIČKOM RADU NA PREVENCIJI NASILJA

Na prosvjed #spasime otišao sam kao građanin, kao netko tko smatra da svi zajedno moramo raditi na prevenciji nasilja. Dobro je da građanska inicijativa ukazuje na taj veliki problem, kojeg sam itekako svjestan. Moramo detaljno analizirati jesu li u dosadašnjoj praksi za slučajeve obiteljskog nasilja kazne bile preblage, a ministar Bošnjaković već je dobio nalog u smislu mogućih izmjena Kaznenog zakona.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/spasime-plenkovic-se-pridruzio-prosvjedu-protiv-nasilja-najavio-izmjene-kaznenog