Sudjelujući na primanju koje u Zagrebu u prigodi Božića prema julijanskom kalendaru tradicionalno priređuje Srpsko narodno vijeće, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u svom je obraćanju istaknuo da Božić još jednom pruža prigodu da ponovimo kako se u suvremenome hrvatskom društvu i Hrvati i sve nacionalne manjine trebaju dobro osjećati.

Tolerancija & razumijevanje

Podsjetio je da je na sastanku Nacionalnoga vijeća HDZ-a prošle godine najavio kako bi zastupnici nacionalnih manjina trebali biti dio parlamentarne većine:

- Smatram da je to dobro za naše međusobne odnose i da samo na taj način možemo rješavati pitanja važna za naše manjine. Nije bilo lako iz onih vremena velikosrpske agresije Miloševićeva režima doći u situaciju da je politika pomirbe, suživota, tolerancije, razumijevanja i uključivanja manjina u hrvatsko društvo, posebno one srpske, došla na razinu na kojoj treba biti.

Zajamčena zastupljenost Hrvata u Srbiji

Poručio je da ne želi govor mržnje i nesnošljivost u društvu:

- Možemo biti ponosni da smo zemlja koja daje velika prava manjinama. Malo njih ima fiksne manjinske kvote u parlamentu. Samo na taj način možemo težiti da i naši sunarodnjaci u Srbiji, koji su ondje nacionalna manjina, uživaju istu razinu prava kao što to manjine uživaju u Hrvatskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/neka-srbija-zastiti-svoje-gradane-hrvatske-nacionalnosti

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/osigurati-zastupljenost-hrvatske-nacionalne-manjine-u-svim-predstavnickim

Kreiranje atmosfere kaosa

Hrvatska je ostvarila proračunski suficit te smo u 2018. ušli s optimizmom:

- Ne sviđa mi se kad se u Hrvatskoj kreira atmosfera kaosa, katastrofe, defetizma, pesimizma, skepse. Problema ima, ali Vlada pred njima ne zatvara oči, nego ih rješava. Na tragu gospodarskog rasta i povećavanja zaposlenosti te reformskih poteza - koji hrvatskim ljudima u konačnici osiguravaju više sredstava za život - radit ćemo svi zajedno i ove godine.

Mir i koncentriranost na reforme

Zadržat ćemo čvrstinu parlamentarne većine, mir i koncentriranost na reforme koje će pridonijeti tome da nam cijelo društvo i svi naši građani krenu naprijed - zaključio je predsjednik Plenković čestitajući Božić pravoslavnim vjernicima i svima koji ga slave prema julijanskom kalendaru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cestitka-predsjednika-plenkovica-u-povodu-bozica-prema-julijanskom-kalendaru-0