(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 78. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, između ostalog, bile izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji i Zakona o obveznim mirovinskim fondovima te Odluke o proglašenju projekta LNG terminal strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na Svjetski gospodarski forum u Davosu, konferenciju „Hrvatska na vratima Energetske unije“, izložbu o Jasenovcu koju je Srbija postavila u prostorijama UN-a u New Yorku, jednostrane slovenske poteze, zaštitu hrvatskih ribara…

Svjetski gospodarski forum u Davosu

Na početku obraćanja, predsjednik Plenković je pažnju posvetio nedavno održanom Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

- Forum je bio izrazito uspješan. Sudjelovali su ključni svjetski državnici, čelnici svjetskih institucija i organizacija, mnogobrojni gospodarstvenici, predstavnici akademske zajednice... Bila je to dobra prigoda za pozicioniranje Hrvatske kao odgovorne članice Europske unije u izmijenjenim globalnim okolnostima te zemlje otvorene za strana ulaganja i jačanje međusobnih gospodarskih odnosa. U Davosu smo ostvarili jako dobre kontakte i dogovorili nekoliko važnih bilateralnih susreta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-stigao-u-davos-posjet-zapoceo-sastankom-s-predsjednikom

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-davosa-multinacionalne-kompanije-imaju-veliki-interes-za-ulaganja-netanyahu

Strateški značaj LNG terminala

U Zagrebu je ovaj tjedan održana velika međunarodna konferencija posvećena energetskoj politici, a otvorili su je upravo predsjednik Plenković i potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

- Javnosti smo predstavili glavne konture buduće nacionalne energetske strategije čiju izradu koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Naglasili smo strateški značaj projekta LNG terminala na Krku. S te strane, kao ključnu poruku, najavali smo donošenja posebnog zakona kako bismo ubrzali taj strateški projekt i iskoristili sredstva dobivena od EU-a, ali i pozicionirali Hrvatsku na energetskoj karti Europe. Važno je, s obzirom na globalne trendove, osigurati diversifikaciju opskrbe plinom i energetsku neovisnost - uz vođenje računa o zaštiti okoliša i, naravno, povoljnu cijenu za našu industriju i hrvatske građane.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/lng-terminal-pridonijet-ce-energetskoj-sigurnosti-hrvatske-i-potrosacima-omoguciti

Srbijansko manipuliranje žrtvama Jasenovca

Kako je naglasio predsjednik Plenković, Vlada RH i cijela država dostojanstveno su obilježile Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

- Kada je riječ o politici sjećanja i osudi Holokausta, u niz navrata smo se decidirano očitovali. Svjedočili smo, međutim, da je Srbija u New Yorku organizirala izložbu kojom je pokušala instrumentalizirati ovu temu - staviti poveznicu između današnje Republike Hrvatske i NDH. Moderna Hrvatska se temelji na sasvim drugim vrijednostima, to smo dokazali u našem Ustavu i Domovinskom ratu. Nećemo dopustiti nikakvo instrumentaliziranje ovih tema koje bi današnju Hrvatsku portretiralo u negativnom kontekstu. Nećemo se „uloviti“ na provokacije kojima smo svjedočili prošlih tjedana. To je vrlo čvrst i jasan stav cijele Vlade i moj kao njenog predsjednika. Artikulirat ćemo ga svim sugovornicima - i susjednim zemljama i međunarodnoj zajednici. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dan-sjecanja-na-zrtve-holokausta-moramo-ostati-posveceni-borbi-za-drustvo

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/necemo-se-dati-uvuci-u-dacicevu-pricu-neka-se-sjeti-da-je-milosevic-vodio

O jednostranim slovenskim potezima

Plenković je komentirao i odnose sa Slovenijom te kazne hrvatskim ribarima u Savudrijskoj vali.

- Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas ide u Umag, u Savudriju, gdje će se susresti s našim ribarima. Precizno će dogovoriti načine kako će Vlada pružiti odgovarajuću pravnu pomoć ribarima - kako oni ne bi dospjeli u bilo kakvu negativnu poziciju uslijed prekršajnih naloga iz Slovenije. Ribari mogu biti mirni, Vlada će čvrsto ustrajati na svim obvezama koje smo preuzeli. Slovenija se, nažalost, upustila u jednostranu provedbu arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje i koja se prema međunarodnom pravu ne smije jednostrano primjenjivati.

Štitimo hrvatske interese

Dodao je da je hrvatska policija kao odgovor izdala niz prekršajnih naloga koji su upućeni na kućne adrese slovenskih ribara.

- Štitimo hrvatske interese, hrvatski teritorij i hrvatske ribare. Nismo sretni zbog ovakvog scenarija, ali je važno još jednom ponoviti - sve se događa isključivo zato što Slovenija povlači jednostrane poteze koji nisu u duhu dobrosusjedstva i u skladu s međunarodnim pravom. A to ćemo pojasniti svim akterima u međunarodnoj zajednici! To nije put dijaloga i dogovora - koji smo više puta jasno predstavili slovenskoj strani proteklih mjeseci. Oni su prenijeli međudržavni problem na konkretan život dijela naših sugrađana, što je jedan od neželjenijih i gorih scenarija. Nastojat ćemo i dalje ovo pitanje riješiti na razini dviju Vlada.