U Banskim dvorima održana je danas 112. sjednica Vlade Republike Hrvatske. U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja.

U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba - koji se obilježava danas - predsjednik Plenković istaknuo je da je pitanje nestalih osoba tijekom Domovinskog rata još uvijek aktualno i važno pitanje u Hrvatskoj. Dodao je da je Hrvatska učinila puno da se pronađu nestali, no još se uvijek traži 1.508 osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja i sve druge nadležne službe će, u suradnji s drugim državama i međunarodnim organizacijama, nastaviti raditi na rješavanju ovog problema koji je ključan i najvažniji za obitelji nestalih osoba.

Potrebno je rasvijetliti okolnosti Kornatske tragedije

Danas se obilježava i 11. obljetnica Kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj, kada je u akciji gašenja požara na Velikom Kornatu smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Izrazivši suosjećanje s obiteljima stradalih vatrogasaca, Plenković je poručio kako predstoji dovršiti posao rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove velike tragedije.

U tom je kontekstu podsjetio da Vlada, u suradnji s nadležnim službama, kontinuirano povećava sposobnosti preventivnog karaktera, ali i za gašenje požara. Naglasio je kako su pokazatelji ove protupožarne sezone puno povoljniji situaciji u odnosu na prošlu, i glede broja požara i opožarene površine.

BDP raste 16. tromjesečje zaredom

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na najnovije podatke o rastu BDP-a od 2,9  posto u drugom kvartalu u odnosu na isto lanjsko razdoblje, koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku. Naglasio je da je taj rast u odnosu na prosječnu stopu rasta u Europskoj uniji ponovno snažniji te dodao kako se radi o 16. tromjesečju zaredom kako BDP raste - i to brže nego u prethodnom razdoblju kada je gospodarstvo raslo 2,5 posto na godišnjoj razini.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatska-druga-najbrze-rastuca-ekonomija-europske-unije

Posebno je izdvojio rast izvoza roba i usluga od 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Porasla je i potrošnja kućanstava po stopi od 3,6 posto.

- Smatramo da su ovi podaci ohrabrujući i vjerujemo da će i treći kvartal također biti dobar te da će ove projekcije rasta biti u skladu s našim očekivanjima.

Sjednica Vlade u Puli 13. rujna

Govoreći o situaciji u Uljaniku, predsjednik Vlade kazao je da je u ponedjeljak primio predstavnike sindikata i radnika, nakon prošlotjednog sastanka s predstavnicima Uprave i strateškoga partnera.

 - Na tom smo sastanku rekli radnicima da ćemo se maksimalno angažirati kako bismo osigurali dvije plaće. Nakon niza aktivnosti ovoga tjedna, našli smo model kako da to naše obećanje ispunimo i šaljemo poruku radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaće i za srpanj i za kolovoz.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-je-vec-dala-jamstvo-od-700-milijuna-kuna-uljanik-je-privatna-kompanija-i

Dodao je da je učinjen maksimum koji je u okviru zakonskih mogućnosti realan.

Naglasio je da je važno u idućim tjednima vidjeti kakva je budućnost od strane Uprave predloženog plana restrukturiranja, ali i strateški promisliti kako nastaviti s održivom brodogradnjom. Najavio je da će se rasprava o budućnosti brodogradnje voditi na sjednici Vlade u Puli 13. rujna.

Akcijski plan za suradnju Hrvatske i Njemačke

Što se tiče vanjskopolitičkih aktivnosti, osvrnuo se na posjet Njemačkoj gdje se početkom ovoga tjedna sastao s kancelarkom Angelom Merkel, saveznim ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom te njemačkim gospodarstvenicima. Naglasio je veliki interes njemačkih kompanija za dodatna ulaganja u energetski sektor.

- Potvrđeni su vrlo kvalitetni, iskreni i partnerski odnosi.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-je-zadovoljna-njemackom-potporom-nasem-pristupanju-schengenu-i-eurozoni

Podsjetio je da Hrvatska s Njemačkom ima najveću trgovinsku razmjenu, koja je u prošloj godini iznosila 5,2 milijarde eura, dok ukupne investicije Njemačke u Hrvatsku iznose 3,1 milijardu eura.

Istodobno, više od 2,6 milijuna njemačkih turista dolazi u Hrvatsku, a oko pola milijuna Hrvata živi u Njemačkoj.

Premijer Plenković i kancelarka Merkel dogovorili su potpisivanje akcijskoga plana koji će definirati sva područja suradnje te tako dinamizirati vanjskopolitički dijalog i suradnju na području europskih tema, gospodarstva, sektorskih pitanja, kulture i parlamentarnu suradnju.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/njemacka-ce-poticati-ulaganja-u-hrvatsku-kancelarka-je-dala-snaznu-podrsku-jacanju

Dubrovnik forum

Uoči Dubrovnik foruma, koji će ovoga vikenda u Dubrovniku okupiti brojne visoke dužnosnike, kazao je da će se raspravljati o brojnim temama vezanim uz budućnost Europe.