Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostovao je sinoć uživo u Dnevniku Nove TV. U razgovoru s novinarom Mislavom Bagom komentirao je ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe, politički skup u Splitu i propast već pete oporbene „inicijative“ o opozivu nekog člana naše Vlade.

Prenosimo ključne Jandrokovićeve poruke:

O UNUTARSTRANAČKOJ RASPRAVI

Unutarstranačka rasprava o Konvenciji vodila se dugi niz dana tako da nisam bio iznenađen brojem zastupnika koji su glasovali protiv njene ratifikacije. Ne bih to nazvao „buntom“, kako implicirate, jer su pojedini naši zastupnici iz različitih razloga odlučili glasovati na ovaj način. Jedni su to učinili iz uvjerenja, savjesti, drugi malo iz komoditeta ili oportunizma, a treći možda imaju neke svoje političke procjene. O imenima ćemo govoriti kad za to dođe vrijeme. Najvažnije je to što HDZ - nekad brže, nekad sporije - ostvaruje svoje ciljeve, što ostvaruje ono što procjenjujemo da je korisno za Hrvatsku.

O SNAZI HDZ-a

Nitko nije otpisan - pobjednik je u konačnici HDZ. Trebamo skupa promatrati glasovanje i o Konvenciji i o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Protiv opoziva bilo je 76 glasova, a bilo bi ih i 77 da kolega Furio Radin nije morao izostati iz zdravstvenih razloga. U konačnici je pobijedio HDZ, a i uvjeren sam - što će vrijeme potvrditi - da je ojačala pozicija predsjednika Plenkovića. Ovo nije ni za koga nikakav „početak kraja“. Iz ove smo specifične situacije izvukli određene pouke, što je korisno za HDZ i što će nas na duži rok i ojačati.

O NAŠIM CILJEVIMA & POSTIGNUĆIMA

Važno je naglasiti da uspješno privodimo kraju proces Agrokora. Isto tako, porezna reforma dala je dobre rezultate, porastao nam je kreditni rejting, raste zaposlenost, imali smo suficit proračuna… nema potrebe sada ponavljati i sve ostale pozitivne ekonomske pokazatelje kao nedvojbena postignuća naše Vlade. To su bitne stvari. Svi mi, zbog ovih političkih i svjetonazorskih priča, ponekad zaboravljamo koja je u stvari uloga Vlade, a njena je uloga sada osigurati da reforme idu naprijed, da nastavimo s gospodarskim rastom, da pripremimo još jednu uspješnu turističku sezonu... Svjesni smo političkih izazova koji su pred nama, pa i unutar HDZ-a, ali nas to neće skrenuti s puta. Znamo što želimo ostvariti, a spremni smo, neovisno o glasovanju o Konvenciji, surađivati sa svima koji će pridonositi kvalitetnom radu HDZ-a, Vlade i parlamentarne većine.

O POLITIČKOM SKUPU U SPLITU

Kad analiziramo poruke s prosvjeda u Splitu, možemo zaključiti da je to primarno bio politički skup protiv HDZ-a i predsjednika Andreja Plenkovića i svih nas koji s njim surađujemo. Ali, Hrvatska je demokratska država. Ljudi imaju pravo izražavati svoje mišljenje - premda neke poruke nisu bile baš u skladu s onim što smatram civilizacijski prihvatljivim. Bilo je tu grubih riječi, uvreda, poruka koje zalaze u govor mržnje. To nam sve skupa ne treba. Prosvjed je možda i potaknula Konvencija, no sve je završilo u Splitu kao klasični politički skup. Protiv HDZ-a - i to je više nego jasno.

O DIJALOGU S CRKVOM

Poslanje je Crkve da vodi računa o onim vrijednosnim pitanjima za koje smatra da su duboko ukorijenjena u kršćanskoj vjeri i nauku. Ne slažem se s onima koji tvrde da crkva ne smije sudjelovati u javnim debatama. Crkva ima pravo sudjelovati i meni je iznimno važno što Crkva misli. Pravo je Crkve da iznosi svoje stavove - i ona je to činila. Tako će biti i u budućnosti. Međutim, ovdje se radi o tome da su se određeni interesni krugovi naslonili na ono što je govorila Crkva - želeći iskoristiti situaciju i za sebe osvojiti određeni broj političkih bodova.

Intervju s glavnim tajnikom HDZ-a i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem možete u cijelosti pogledati i poslušati na sljedećem linku:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/gordan-jandrokovic-za-dnevnik-nove-tv-ocekivali-smo-toliko-ruku-hdz-ovaca-protiv-nisam-iznenadjen-i-ne-bih-to-nazvao-buntom---513658.html