(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković dao je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su sudjelovali i naše ministrice i ministri - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Raspravili smo ključne aktualne političke teme. Posebno smo stavili u fokus informaciju o Dokumentu dijaloga - preporukama koje je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima predstavilo Vladi RH. Izvijestili smo da će one biti upućene nadležnim resorima te da ćemo nakon toga odlučiti o eventualnim modifikacijama zakonskog okvira.

Temeljito smo raspravili Konvenciju Vijeća Europe, tzv. Istanbulsku konvenciju. Nadležna ministrica Nada Murganić i ja smo objasnili cijeli proces, koji traje već desetak godina: od izrade Konvencije u vrijeme prijašnjih HDZ-ovih Vlada, preko činjenice da ju je 2011. potpisala Vlada predvođena SDP-om, ali nije imala hrabrosti - ili političke volje - da je ratificira. Prošle smo godine mi pak uvrstili prijedlog zakona koji bi potvrdio Konvenciju u naš zakonodavni plan aktivnosti, provedena je javna rasprava i međuresorna radna skupina radila je na toj temi.

U intenzivnim smo konzultacijama sa stručnim službama Vijeća Europe gledali kakve su pravne posljedice pojedinih aspekata koji se o Konvenciji nameću u javnoj raspravi - ne samo u Hrvatskoj, nego i u ostalim zemljama. S te smo strane u otvorenoj raspravi na današnjoj sjednici većini kolegica i kolega vrlo jasno otklonili neke nedoumice, neke strahove koji se u javnosti i kod dijela aktivista gledaju iz kuta tzv. rodne ideologije kao opasnosti koju navodno krije Konvencija.

O RATIFIKACIJI & INTERPRETATIVNOJ IZJAVI

Meritum stvari jest da je Konvencija Vijeća Europe napravljena kako bi se na sveobuhvatniji način, i na višoj razini standarda, zaštitile žene od nasilja i spriječilo nasilje u obitelji. Jasno smo potvrdili da preuzimanje u naš pravni poredak ove Konvencije ne znači bilo kakvu pravnu obvezu za, primjerice, priznanja istospolnih brakova, što je jedno od pitanja koje se postavlja u raspravi. Velika većina sudionika u raspravi - a bilo ih je 40-ak - zaključila je da ćemo nastaviti s procesom ratifikacije. Nekoliko kolega je imalo drukčiji stav.

Pojačat ćemo komunikaciju prema javnosti o stvarnom sadržaju Konvencije, razgovarat ćemo s našim partnerima u parlamentarnoj većini, ali i s ostalim parlamentarnim strankama, kako bismo pokušali okupiti što veći broj zastupnika da stane iza Konvencije. Kada se ona temeljito raspravi, onda se vidi - posebno uz interpretativnu izjavu koju ćemo donijeti - da možemo amortizirati sva ova otvorena pitanja.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/konvenciju-vijeca-europe-ratificiramo-radi-zastite-zena-od-nasilja-kroz

O SLJEDEĆIM KORACIMA

Ni iz jedne rasprave, pa ni od onih kolega koji su suzdržani ili se eventualno protive, nisam u sadržajnom smislu čuo nijedan konkretan aspekt bilo kojeg članka Konvencije koji bi im - kada se to u miru prouči - mogao biti problematičan. Cijelo smo vrijeme u ozračju nečega što bi negdje moglo biti „skriveno“, ali kada je riječ o samome tekstu, onda u ovoj raspravi nisam uočio nešto što je bilo tko od kolega dovoljno kvalitetno argumentirao da bi to bilo alarmno zvono za nas.

Na kraju nije bilo potrebe za glasovanjem, budući da smo održali uistinu cjelovitu raspravu. Rezimirao sam sljedeće korake: nastavak procesa ratifikacije, veće senzibiliziranje javnosti za sadržaj, komunikacija s onim akterima u društvu koji imaju određene rezerve ili se protive procesu i definiranje interpretativne izjave. To su koraci koji slijede - i to su svi podržali.

O STIEROVU PISMU

Dok jučer nisam čuo zastupnika Hrvoja Zekanovića, nisam ni znao da je kolega Davor Ivo Stier u Argentini. A što se tiče pisma, njegovo je pravo da izrazi stav. To sam naslutio prije nekoliko dana u jednom njegovom intervjuu. Što se tiče tona pojedinih formulacija iz pisma, nisam siguran da su najbolje pogođene. Ali, prijatelji smo, znamo se dugo - nije to neka velika drama.