Nakon što je predstavio opće okvire Prijedloga Državnog proračuna RH za 2018. godinu - uz više nego destruktivno, agresivno, prizemno i vulgarno ponašanje oporbe - predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je u Hrvatskom saboru na pitanja mnogobrojnih novinara.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O BERNARDIĆEVOJ IRELEVANTNOSTI

Prijedlog proračuna za iduću godinu je realan, on je odraz svih ekonomsko-političkih prioriteta Programa Vlade RH. Isprazne, neutemeljene, neodgovorne, krajnje niske i banalne komentare šefa tzv. oporbe, za koju ste vidjeli na što naliči danas, ne kanim komentirati. Na njega neću trošiti vrijeme.

O PSOVKAMA, AGRESIJI & LUPANJU U SABORNICI

Zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem predstavio sam prijedlog proračuna i projekcije za 2019. i 2020. onako kako to priliči ozbiljnoj Vladi i ozbiljnoj parlamentarnoj većini, ali smo svjedočili flagrantnoj opstrukciji rada Sabora. Žao nam je da je do toga došlo, no siguran sam da hrvatski ljudi jako dobro vide tko je ozbiljan i odgovoran, a tko je ovdje isključivo kako bi dobio neke sitne poene u do sada neviđenom - bar kada je riječ o ovom sazivu Sabora - pokušaju da se onemogući normalan rad zastupnika. Ovakvo oporbeno kršenje Poslovnika, blago rečeno, nije ni primjereno ni parlamentarno.

O OPORBI & NEPOZNAVANJU ZAKONA

HDZ-ovi članovi Istražnog povjerenstva za Agrokor dali su pisanu izjavu koja je sasvim jasna - napravili su upravo ono što je trebalo. Povjerenstvo je prekinulo rad po sili zakona i o tome nitko nije trebao niti se treba glasovati - što napominjemo već tjednima. Očito kolege iz tzv. oporbe ne poznaju dobro zakone.

O PRESUDI RATKU MLADIĆU

Kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću primjerena je za zločine počinjene u BiH - među njima i za genocid u Srebrenici, ali žalim zbog toga što haška optužnica nije obuhvatila i zločine koje je počinio u Hrvatskoj. Nažalost, u presudi nije prihvaćena ni teza tužiteljstva da su sudionici toga udruženoga zločinačkog pothvata bili i visoki srbijanski dužnosnici.