(VIDEO) Pozitivne trendove treba kapitalizirati, nastavak strukturnih reformi naš je prioritet! - istaknuo jepredsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" (urednica i voditeljica Eliana Čandrlić). Povod - prva godišnjica rada naše Vlade.

Gostovanje predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo njegove ključne poruke:

O UPRAVLJANJU KRIZOM & POLITIČKOJ STABILNOSTI

Uhvatili smo se u koštac sa svim naslijeđenim problemima i donijeli političku stabilnost. Kada govorimo o Agrokoru, ne pristajem na tezu da su svi sve znali. Znali su oni koji su u to bili uključeni. Čim smo od Moody'sa dobili informacije o stanju u koncernu, i s tim smo se velikim problemom uhvatili u koštac. Jer, nismo mogli kompaniju s tolikim brojem zaposlenika prepustiti nekontroliranim procesima, a istodobno je nismo htjeli nacionalizirati. Nismo htjeli niti upumpavati u nju novac poreznih obveznika. Stoga smo, kao odgovoran potez, i donijeli zakon o sistemskim kompanijama kojim smo spriječili gospodarski tsunami. Sada je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, provede restrukturiranje te zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sprijecili-smo-gospodarski-tsunami-interes-nam-je-da-se-slucaj-todoric-odmrsi-do

O POVJERENSTVU & ČISTIM RUKAMA

Naše su ruke čiste! Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ako se pokrene istraga o pitanjima kojima se ono bavi - povjerenstvo mora prestati s radom. No postoje druga tijela koja mogu raspravljati o Agrokoru. Mislim da je pravno sve jasno, nema prostora za različite interpretacije.

O ODLIČNIM POKAZATELJIMA & NASTAVKU REFORMI

Ministrica Nada Murganić ima moje povjerenje. Ne vidim nikakav razlog ni za kakve rekonstrukcije Vlade - na današnjoj sjednici odbit ćemo inicijativu za njezinu ostavku. Makroekonomski pokazatelji su odlični. U prvih 6 mjeseci 2017. opća država bila je - poslije više od desetljeća i pol - u suficitu. Imamo kontinuirani rast BDP-a, stalno povećavanje broja zaposlenih i istodobno najnižu stopu nezaposlenosti, odličnu turističku sezonu. Te pozitivne trendove treba kapitalizirati u vremenu koje je pred nama - nastavak strukturnih reformi je prioritet!

O SCHENGENU, EUROZONI & KONSENZUSU

Želim da RH bude spremna za Schengen 2019. i pristupanje Eurozoni 2023. godine. Pozivam sve političke opcije na konsenzus. Sve benefite ulaska u Europsku uniju, zajedničkog tržišta i korištenja fondova treba maksimalno kapitalizirati do kraja mandata ove Vlade. U prvoj polovici 2020. imat ćemo šansu presjedati Vijećem EU-a - želim da Hrvatska bude u užem krugu onih koji vode europski projekt!

O OTVORENIM PITANJIMA SA SLOVENIJOM

Želimo sva otvorena pitanja sa Slovenijom riješiti na civilizirani način, ne samo pitanje granice. Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje. Kolegu Miru Cerara zvao sam još u srpnju u Zagreb - moj poziv stoji i dalje.

O DIJALOGU SA RUSIJOM

Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i bitan globalni akter. Stoga je dobro da predsjednica RH ide u posjet Rusiji. Upravo na moju inicijativu Hrvatska je imenovala veleposlanika u Moskvi.