Nakon međunarodne konferencije „Hrvatska na vratima Energetske unije“, koju je u Zagrebu otvorio skupa s potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za Energetsku uniju Marošom Šefčovičem, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je na pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara.

Dačić nema kredibilitet

Komentirajući izložbu o Jasenovcu koju je Srbija postavila u prostorijama UN-a u New Yorku, ali i nova podmetanja šefa srpske diplomacije Ivice Dačića na račun Hrvatske, Plenković je istaknuo da je stav Vlade RH i hrvatskog društva prema žrtvama Holokausta i Jasenovca jasan i nedvojben:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dan-sjecanja-na-zrtve-holokausta-moramo-ostati-posveceni-borbi-za-drustvo

- Očito neki srbijanski ministri ne prate zbivanja, a nastoje jednom izložbom instrumentalizirati temu, vratiti odnose na vrijeme Drugoga svjetskog rata. Nećemo se dati uvući u tu priču! Znamo što su naše vrijednosti, znamo kako se odnositi prema prošlosti, jasno artikuliramo sućut prema žrtvama i osuđujemo sve one koji su počinili zločine. A oni koji takve stvari rade, neka se zapitaju kakva je devedesetih godina prošlog stoljeća bila politika prethodnika iz stranke ministra vanjskih poslova Srbije, kad je njegov predsjednik Slobodan Milošević vodio nesmiljenu agresiju na RH i BiH, razarao Vukovar. Samo u Hrvatskoj je uslijed velikosrpske agresije ubijeno 15 tisuća osoba. Sigurno da takvi ljudi nemaju kredibiliteta ovako provocirati.

https://vlada.gov.hr/vijesti/priopcenje-ministarstva-vanjskih-i-europskih-poslova-23260/23260

Slovencima smo odgovorili i odgovarat ćemo!

Naravno, predsjednik Plenković je ponovio i čvrsto stajalište RH o kaznama koje su hrvatski ribari dobili od slovenskih vlasti:

- Žao mi je što Slovenija nastavlja sa svojom neprihvatljivom politikom. Prema međunarodnom pravu, nemoguće je jednostrano provoditi arbitražne presude. Slanje kazni duboka je pogreška, pa je hrvatska policija morala uzvratiti istom mjerom zbog kršenja našeg teritorija. Kao ozbiljna država, na jednostrane akte Slovenije odgovorili smo i odgovarat ćemo! Naši ribari, u svakom slučaju, neće platiti kaznu i naći ćemo mehanizme kako da im pomognemo pravnim putem.

https://vlada.gov.hr/vijesti/priopcenje-ministarstva-unutarnjih-poslova-23258/23258

Dijalog o otkupu INA-e

Osvrnuo se i na medijske fantazme da je potpredsjednica Vlade „boravila u Budimpešti u tajnoj misiji tzv. tihe diplomacije“:

https://vlada.gov.hr/vijesti/potpredsjednica-dalic-na-drugom-regionalnom-digitalnom-summitu-u-budimpesti/23228

- Nema nikakve tajnosti oko sastanka u Budimpešti. Potpredsjednica Dalić iskoristila je odlazak na Drugi regionalni digitalni summit kako bi nastavila kontinuirani dijalog s mađarskom stranom o otkupu MOL-ova udjela u INA-i. Ključni je cilj da INA, nakon promjene vlasničke strukture, bude učinkovita i dobro vođena, vertikalno integrirana kompanija. Mađarska strana, već sam više puta ponovio, želi brz i efikasan izlaz iz INA-e.

Smanjenje PDV-a - nastavak naše politike

Upitan za komentar „razlika u vladajućoj koaliciji“ u pogledu daljnjega poreznog rasterećenja građana, odgovorio je da je u Izbornom programu HDZ-a i u Programu rada Vlade RH najavio da će učiniti sve da se smanji opća stopa PDV-a:

- To je nastavak naše politike i onoga što smo zacrtali. Već smo poreznom reformom rasteretili hrvatsko gospodarstvo za oko 2,5 milijarde kuna, a u ovoj godini to će rasterećenje iznositi oko 1,2 milijarde kuna. Dobrodošle su sve ideje o rasterećenju gospodarstva i građana, no pri tome treba paziti na održivost prihodovne strane proračuna.

Mistifikacija sastanka državnog vrha

Plenković je, na kraju, rekao da je zatečen mistifikacijom skorašnjeg sastanka s predsjednicom Republike i predsjednikom Hrvatskog sabora:

- To su redoviti susreti koji se održavaju jednom mjesečno, a apsolutno ništa nije točno od onog što ste u medijima mogli pročitati o sadržaju sastanka.