Nakon što je sudjelovao na konferenciji „Brže, bolje, modernije pravosuđe“, koju je Ministarstvo pravosuđa RH organiziralo u Zagrebu u povodu Europskoga dana pravosuđa, predsjednik Vlade RH i HDZ-a po običaju je stao pred novinare i odgovarao na njihova pitanja. Naravno, sva su bila dnevnopolitičke prirode.

Gdje god treba o Todoriću

Prvo pitanje bilo je ono o najavi SDP-ova predsjednika saborskog povjerenstva za Agrokor Orsata Miljenića da će prijaviti sve koji se na njegov poziv ne odazovu.

- Može raditi što god hoće, građanin je kao Vi i ja. Rad povjerenstva reguliran je zakonom koji je donio sami Sabor. Ako se o predmetu kojim se bavi povjerenstvo pokrene sudski postupak, ono automatski prestaje s radom. Stajalište HDZ-a je tu jasno - poštujemo načelo zakonitosti. Istodobno, i kao Vlada i kao HDZ posve smo transparentni, otvoreni smo za raspravu o slučaju Todorić pred bilo kojim drugim tijelima. gdje god treba - ponovio je Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povjerenstvo-treba-prestati-s-radom-no-spremni-smo-na-bilo-kojem-drugom-tijelu

Neinformirani ili zlonamjerni Bernardić

Upitan kako odgovara na Bernardićeve „prozivke“ da „skriva“ podatke o radu Izvanredne uprave Agrokora, zakucao je neinformiranog ili samo zlonamjernog predsjednika SDP-a:

- Neki od čelnika oporbe toliko rade selfije da nemaju vremena surfati po internetu i otići na stranice Ministarstva gospodarstva, pročitati mjesečna izvješća Izvanredne uprave koja su javno dostupna. Da malo zagrebu ispod površine, vidjeli bi i da je održana prezentacija rada prvih 100 dana Izvanredne uprave. Javnosti je sve dostupno isto kao i meni. Nisu dovoljno prpošni kolege pa da se sami informiraju. Možda ćete im vi dostaviti ono što je na webu, pa će pročitati.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/most-i-sdp-bi-htjeli-da-hrvatski-sabor-krsi-zakon-neobicno-i-opasno

Očuvanje radnih mjesta

Predsjednik Plenković dodao je da nema nikakve informacije gdje se nalazi Ivica Todorić te zaključio da je pred Vladom ključni cilj - očuvanje radnih mjesta u Agrokoru:

- Još je prerano govoriti kako će u budućnosti izgledati Agrokor, odnosno hoće li doći do prodaje njegovih pojedinih dijelova ili će koncern ostati cjelovit. Smisao Izvanredne uprave jest poslovno i financijsko restrukturiranje koncerna te postizanje nagodbe s vjerovnicima. Važno je da se dođe do cjelovitog i održivog rješenja. Treba pričekati kako će izgledati konačna nagodba, to još ne možemo prejudicirati.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/usprkos-krizi-u-agrokoru-ocuvali-smo-izvrsne-gospodarske-trendove-i-zastitili

BLINDIRANA VOZILA NISU NI ZA PREDSJEDNICU NI ZA MENE

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a odgovorio je i na pitanje o MUP-ovu natječaju za nabavku blindiranih automobila:

- U njima se neće voziti ni predsjednica države, ni predsjednik Vlade i Sabora. Ali, sve države iz sigurnosnih razloga imaju potrebu za nabavom takvih vozila. Procjene navode da je nužno da naša država ima i takva vozila u slučaju potrebe pojedinih štićenih osoba. Čuo sam se s ministrom unutarnjih poslova, koji kaže da su naša stara takva vozila dotrajala.