Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Karlovcu, predsjednik Andrej Plenković bio je gost središnjeg Dnevnika HTV-a.

Trebao je biti svjestan posljedica

Na pitanje novinarke Dajane Šošić je li odluka o izbacivanju Darka Milinovića iz HDZ-a bila „možda preoštra“, odgovorio je da je Milinović kontinuirano i teško kršio članske obveze te nanosio političku štetu našoj stranci:

- Žao mi je što je do toga došlo, osobito od jednog tako iskusnog člana koji je bio na nizu visokih dužnosti. Netko s tako velikim iskustvom mogao bi i trebao biti u stanju procijeniti što je dobro, a što nije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/milinovic-je-izbacen-jer-je-kontinuirano-krsio-statut-i-dalje-cemo-podrzavati-sve

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-vlada-i-parlamentarna-vecina-su-stabilne-usredotoceni-smo-na

Glas više ili manje - nije bitno

Upitan je li se itko na karlovačkoj sjednici „bunio“ protiv odluke Visokoga časnog suda o bezuvjetnom isključenju Milinovića, Plenković je rekao da nitko to nije ni spomenuo, a kamoli dovodio u pitanje:

- Milinović je i dalje župan, izabran kao kandidat HDZ-a. A što će on napraviti, to ne znam. Kao predsjedniku stranke i Vlade nije mi bitno imamo li glas više ili manje. Bitan je smjer HDZ-a, njegovo jasno pozicioniranje na desnom centru, bitne su vrijednosti iza kojih stojimo, ambicija da vučemo i stranku i Vladu i cijelu državu u pravom smjeru, a to je i gospodarski rast i rješavanje brojnih krupnih problema, godinama nagomilavanih, koji su došli na dnevni red naše Vlade. Uopće ne sumnjam u većinsku potporu koju uživamo u Hrvatskom saboru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-razliku-od-ostalih-mi-smo-ozbiljna-stranka-koja-rjesava-kljucne-probleme

Bez Vlade ne bi bilo plaća ni u siječnju!

Što se tiče Uljanik grupe, podsjetio je da ona ovu godinu funkcionira zahvaljujući državnom jamstvu koje je Vlada dala u siječnju u iznosu od 96 milijuna eura:

- Naše je jamstvo i omogućilo da kompanija uzme kredite od dviju banaka. Zabrinuti smo što je Uljanik, koji nije bio u poteškoćama uoči ulaska RH u EU - čak je bio u stanju pružiti ruku 3. maju! - sada pao u probleme. Odgovornost za poslovanje sigurno nije na Vladi, koja nema svoje predstavnike u Upravi, niti je utjecala na poslovne odluke koje je ona donosila.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/istarski-hdz-o-uljaniku-vlada-je-ispunila-obecanje-ids-podvalama-nastoji-skrenuti

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hdz-pula-o-uljaniku-ciji-je-jakovcic-clan-ids-pokusava-skrenuti-pozornost-s-vlastite

Vlada ispunila obećanje

Osim toga - nastavio je predsjednik Plenković - ispunili smo obećanje koje smo dali radnicima te pronašli rješenje za plaće na srpanj i kolovoz:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nasli-smo-model-kako-da-radnici-uljanika-dobiju-place-i-za-srpanj-i-za-kolovoz

- U petak u Zagreb dolazi Margrethe Vestager, povjerenica Europske komisije koja se bavi temom državnih potpora. S njom ćemo razmotriti kako učiniti hrvatska brodogradilišta održivima. Bruxelles je upoznat sa svime što hrvatska Vlada radi. Važna su nam radna mjesta, važna nam je ekonomska i socijalna situacija u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, u Puli i Rijeci. Ali, uz sav senzibilitet koji je u protekla tri desetljeća država iskazala za opstanak brodogradnje, moramo pronaći rješenje koje je ekonomski dugoročno održivo.