(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 62. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na pozitivne ekonomske trendove i smanjenje javnog duga, jučerašnju konferenciju o bržem, boljem i modernijem pravosuđu, na saniranje šteta od poplava u Zadarskoj županiji, restrukturiranje Agrokora i nove politikantske napade oporbe…

Smanjenje javnog duga

Predsjednik Plenković na samom je početku istaknuo da Hrvatska dvostruko brže smanjuje javni dug nego u prosjeku članice EU.

- Dobra je vijest da je za 2016. udio javnog duga u BDP-u pao na 82,9 posto. To nas ohrabruje i za rezultate u 2017. godini. Znamo da je taj pozitivni trend izrazito važan i za ispunjavanje kriterija za pristupanje eurozoni. O tome ćemo više govoriti u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji HNB-a i Vlade RH, na kojoj ćemo hrvatskoj javnosti predstaviti studiju s ključnim stručnim argumentima o procesu pristupanja eurozoni.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cinjenica-da-smo-po-padu-javnog-duga-vodeci-u-eu-potvrduje-da-odgovorno-upravljamo

Poticanje poduzetnika

Osvrnuo se i na konkretne poteze kojima se daje poticaj malim i srednjim poduzetnicima.

- Drago mi je da smo ovih dana svjedočili i potpisivanju sporazuma o provedbi financijskog instrumenta za rast i razvoj malih i srednjih poduzetnika u iznosu od 200 milijuna eura. Dio sredstava je iz EU, a dio iz HBOR-a i Komercijalne banke. Izrazito je povoljna kamatna stopa - od 1 i 2 posto. Na taj način dajemo konkretnu podršku malim i srednjim poduzetnicima.

Kvalitetnije pravosuđe

Plenković je potom govorio o jučerašnjoj konferenciji „Brže, bolje i modernije pravosuđe“ u organizaciji Ministarstva pravosuđa.

- Konferencija je okupila sve pravosudne djelatnike - od sudaca i državnih odvjetnika, preko odvjetnika i bilježnika, do savjetnika iz akademske zajednice i djelatnika Ministarstva. Svi zajedno smo konstatirali da se reformom pravosuđa hrvatske vlade bave već 15-ak godina. Napredak je solidan, ali moramo i dalje nastaviti s reformom radi pravne sigurnosti, ulagačke klime i poslovne predvidivosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/reforma-pravosuda-jedna-je-od-najdugotrajnijih-i-najvaznijih-imamo-61000

Saniranje šteta od poplava

Podsjetio je i da je prije nekoliko dana u Banskim dvorima održan sastanak sa zadarskim županom Božidarom Longinom, zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem te (grado)načelnicima svih gradova i općina koje su pogodile poplave u toj županiji.

- Uspostavili smo dobar mehanizam suradnje. Povećat ćemo proračunska sredstva za elementarne nepogode, a i državne institucije poput Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i Hrvatskih šuma morat će pomoći u saniranju šteta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/o-poplavama-u-zadarskoj-zupaniji-rebalansom-proracuna-znatno-vise-novca-za

Pomoć djeci i mladima sa sindromom Down

Govorio je i o pomoći djeci i mladima sa sindromom Down.

- Jučer smo bili i na konferenciji o integraciji djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav. Moramo učiniti sve što je u našoj moći, iskazati najširu moguću solidarnost te u suradnji s Hrvatskom zajednicom za Down sindrom nastaviti tražiti najbolja rješenja na temelju međunarodnih praksi.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-na-konferenciji-o-down-sindromu-svakoga-dana-pruzajmo-ruke-onima-koji-su-bogatiji-za-jedan-kromosom/22694

Priprema za hrvatsko predsjedanje

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na sjednicu Europskog vijeća u Bruxellesu.

- Na početku iduće sjednice Sabora imat ćemo izvješće s temama kao što su migracije, digitalna agenda, vanjska politika te novi dokument Europskog vijeća koji daje hodogram aktivnosti kroz nekoliko sljedećih predsjedanja i priprema nas za prvu polovicu 2020. godine te naše predsjedanje.

Radna mjesta, stabilnost i održivost

Na kraju uvodnog dijela sjednice Vlade, Plenković je pozornost posvetio stanju u Agrokoru te naglasio da je Zakon o izvanrednoj upravi pravni propis koji regulira prava i nadležnosti Vlade RH i institucija.

- Nikakav ugovor ne može derogirati prava koja ima Vlada temeljem Zakona o procesu izvanredne uprave. O ugovoru koji se danas spominje u medijima bili smo izviješteni u lipnju temeljem redovitih mjesečnih izvješća izvanredne uprave, a to je izvješće objavljeno na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva. Podsjetit ću da je izvanredna uprava, dok nije došla do ovakvog rješenja za financijsku stabilnost kompanije, obavila razgovore s više od 30 drugih potencijalnih kreditora te je ugovor koji je sklopljen u tom trenutku bio najpovoljniji i najkorektniji od svega što je bilo ponuđeno. O ugovoru će se danas malo detaljnije očitovati izvanredni povjerenik.

Zaključio je da se Vlada bavi onim što je bitno: radnim mjestima, stabilnošću, održavanjem poslovanja te financijskim restrukturiranjem kompanije u cilju njene održivosti.

- To je interes Vlade, zaposlenika, dobavljača i u konačnici vjerovnika koji imaju ključnu ulogu u procesu postizanja nagodbe u predstojećim mjesecima.