Na XVIII. Općem (izvještajnom) saboru HDZ-a stranački izaslanici usvojili su novi, moderni Statut HDZ-a, u obliku u kojem je i bio prihvaćen na Središnjem odboru naše stranke. Statut je pet mjeseci izrađivala Radna skupina predvođena Karlom Resslerom, a čiji su članovi još bili Dražen Bošnjaković, Ivo Ivančić, Mario Kapulica, Ilijana Krešić Rajič, Damir Mikuljan, Damir Sesvečan, Davor Ivo Stier i Marija Vrhovski.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/prijedlog-statuta-hrvatske-demokratske-zajednice-integralni-tekst

Bolji Statut za još bolji HDZ!

Predstavljajući novi Statut HDZ-a na Općem saboru, Karlo Ressler je podsjetio da je onaj stari bio donesen na stranačkom saboru još 2000. - prije punih 18 godina:

- Bilo je to u jednom sasvim neusporedivom društvenom i političkom okruženju. Zato je Statut postao nedovoljno koherentan. Hrvatsko društvo se mijenja - zato se mijenja i Statut HDZ-a. Želimo ići ukorak s vremenom, kao što smo išli i za vrijeme našega prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Unutarstranačko savjetovanje

Podsjetio je i da su teze za izradu novog Statuta upućene na unutarstranačko savjetovanje svim članicama i članovima, a da se rasprava o tom dokumentu u dva navrata vodila i na Predsjedništvu, Nacionalnom vijeću i Središnjem odboru HDZ-a. Naglasio je da su svi komentari razmotreni, a mnogi su i prihvaćeni:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/teze-za-novi-statut-upucene-na-savjetovanje-clanstvu-visi-demokratski-standardi-za

- Glavni ciljevi novog Statuta su veća uključenost članica i članova, viši standardi unutarstranačke demokracije i jačanje transparentnosti u radu i financiranju stranke. Stvorili smo okvir za kvalitetnije djelovanje HDZ‑a.

Uključivanje mladih & žena

Kazao je i da mu je kao potpredsjedniku Mladeži Europske pučke stranke (EPP Youth) posebno stalo da HDZ prati europske standarde uključivanja mladih u politički život:

- Zato Statut naglašava političko usmjerenje o daljnjem uključivanju i snažnijem sudjelovanju žena i mladih u tijelima HDZ-a na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Naveo je i da novi Statut preciznije definira odredbe o učlanjivanju, isključivanju i određivanju sankcija za nepoštivanje Statuta.

Voljom svih članica i članova

Istaknuo je da se, između ostalog, mijenjaju i tijela stranke: dosadašnje Nacionalno vijeće i Središnji odbor objedinit će novo tijelo - Nacionalni odbor HDZ-a:

- Imat ćemo uži i širi sastav Predsjedništva HDZ-a, što će omogućiti još veću učinkovitost i brzinu rada. Izravno će se, voljom svih članica i članova HDZ-a, birati predsjednik, zamjenik predsjednika i četiri potpredsjednika Stranke.

Spremni za suvremene izazove

Najavio je - zaključujući svoje izlaganje - i uvođenje instituta unutarstranačkog referenduma:

- Donošenjem novog statuta ispunjeno je jedno od glavnih obećanja predsjednika Plenkovića iz kampanje za unutarstranačke izbore. Uključujemo sve članice i članove, demokratiziramo i modernizirano HDZ da bude spreman za suvremeno političko okruženje. Bolji Statut za još bolji HDZ!

Novi Statut HDZ-a, koji stupa na snagu 1. srpnja, možete pročitati na:

http://www.hdz.hr/mi-smo/statut