Novogodišnji dvobroj Večernjeg lista donosi „životnu priču“ voditelja Radne skupine za izmjenu Statuta HDZ-a i savjetnika predsjednika Vlade RH Karla Resslera. Naš mladi pravnik i znanstvenik, rođen 1989. godine, koji upravo završava doktorat na Pravnom fakultetu u Freiburgu (Njemačka) na temu trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi, još je tijekom studija u Zagrebu bio demonstrator na kolegiju Opće teorije prava i države te na Katedri za građansko pravo, ali i debatirao na svjetskim sveučilišnim prvenstvima.

Nakon što je diplomirao s prosjekom ocjena 4.9, nekoliko je godina istodobno radio kao asistent i ondašnjega HDZ-ova europarlamentarca Andreja Plenkovića i na Pravnom fakultetu u Zagrebu, u znanstveno-istraživačkoj grupi prestižnog Max Planck instituta. Kao Plenkovićev asistent, bio je vrlo angažiran na izradi nekih rezolucija Europskog parlamenta, poput onih o Vojislavu Šešelju te ravnopravnosti Hrvata u BiH. Dao je i svoj doprinos, nipošto neznatan, Plenkovićevu programu za unutarstranačke izbore ,,HDZ - Središnja snaga razvoja Hrvatske''.

Član je Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a, najvišega stranačkog tijela koje nadzire pravilnost provedbe izbora unutar naše stranke. Potpredsjednik je Mladeži Europske pučke stranke (Youth EPP). Nedavno je zahvaljujući njegovoj prezentaciji i argumentiranoj raspravi na Konferenciji Mladeži EPP-a prihvaćena Rezolucija o nužnosti izmjene Izbornog zakona koji diskriminira Hrvate u BiH.

Sa suprugom Karlom koja ga je i „zarazila“ politikom, danas odvjetnicom, naš Karlo Ressler ima dvoje djece, trogodišnju Beatu i šestomjesečnog Bornu. Govori tečno tri strana jezika, a u razgovoru za Večernji list sebe definira kao demokršćanina, a na temu novog Statuta ističe da se „HDZ treba nastaviti oblikovati kao moderna, narodnjačko-demokršćanska i europska stranka koja će moći odgovoriti na nove izazove suvremenoga hrvatskog društva i koja jamči najviše standarde unutarstranačke demokracije“.

Kao povijesnu veličinu, izdvaja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Prenosimo izvatke iz članka kolege Ivice Radoša:

O HRVATSKOME DEBATNOM DRUŠTVU

Od 2. razreda gimnazije, uz ostale obveze, Ressler se intenzivno bavio debatom u Hrvatskome debatnom društvu (HDD). Jednom tjedno članovi HDD-a, koji su prošli debatni program, dolazili bi u školu i obučavali mlade ljude u tome kako argumentirano raspravljati.

- Učili smo o glavnim elementima debate, pravilima argumentacije, najčešćim logičkim pogreškama, pravilima retorike, teorijskim uporištima za debatu itd. Prvi smo put na sustavan i organiziran način počeli raspravljati o prijepornim društvenim temama, i to me jako zainteresiralo - kaže Ressler, koji je često sudjelovao na debatnim natjecanjima. Zahvaljujući debati, braneći argumentima afirmaciju ili negaciju neke od kontroverznih tema, mladi ljudi se, naime, uče polemici i kritičkom razmišljanju. (…) Ressler se i tijekom studija nastavio baviti s debatiranjem. S debatnim klubom putovao je na debatna natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao je na tri svjetska sveučilišna debatna prvenstva - u Turskoj, Filipinima i u Irskoj te na europskom debatnom prvenstvu u Beogradu. Debatirao je na engleskom jeziku. - Debatirate s vršnjacima koji studiraju na Oxfordu, Cambridgeu, Harvardu ili nekim drugim najboljim svjetskim sveučilištima. To je nevjerojatna prilika za učenje - dodaje Ressler.

O ULASKU U HDZ & POLITIKU

Tijekom studija Ressler se inficirao politikom i to preko današnje supruge Karle, koju je upoznao na Pravnom fakultetu. Karla je rođena u Šibeniku, gdje je završila gimnaziju, ali je iz Pirovca, iz dalmatinske obitelji s naglašenim domoljubnim nabojem. - Moja sadašnja supruga, tada djevojka, bila je članica HDZ-a. Upoznao sam je na jednom od seminara, pričala mi je o stranačkoj Političkoj akademiji na koju se htjela prijaviti. Tada sam poprilično pratio političke događaje, desni centar bio je moj svjetonazorski izbor, ali nisam bio član stranke. Nakon razgovora i zajedničkih učenja, odlučio sam se početkom 2. godine studija učlaniti u HDZ i prijaviti se na program Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, koji se organizira u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer - kaže Ressler.

O ASISTENTURI KOD PLENKOVIĆA

Kako su europski zastupnici HDZ-a tražili asistente u stranačkoj bazi, voditelj Političke akademije Srećko Prusina na njihov zahtjev preporučio je nekoliko kandidata. - Prema preporuci iz Političke akademije, došao sam u kontakt sa zastupnikom u Europskom parlamentu Plenkovićem. Upoznali smo se i razgovarali o tome kako bih počeo raditi kao jedan od njegovih asistenata - kaže Ressler.

O DUŽNOSTI POTPREDSJEDNIKA MLADEŽI EPP-a

U prvoj polovici ove godine mladi Karlo Ressler izabran je za potpredsjednika Mladeži Europske pučke stranke, što je izuzetno bitna pozicija za mlade političare. To mu pruža mogućnost poznanstva i prijateljstva s budućim prvacima pučkih stranaka u zemljama Europske unije. Redovito sudjeluje na konferencijama s europskim kolegama po brojnim pitanjima, a nedavno je zahvaljujući njegovoj prezentaciji na Konferenciji Mladeži EPP-a (YEPP) prihvaćena Rezolucija o nužnosti izmjene Izbornog zakona koji diskriminira Hrvate u BiH.

O NOVOM STATUTU HDZ-a

Ressler je hrvatskoj javnosti zadnjih tjedana postao zanimljiv kada je kao voditelj deveteročlane Radne skupine angažiran na pisanju novog Statuta HDZ-a. Iako su, osim njega članovi tima koji radi na novom statutu HDZ-a, ministar Dražen Bošnjaković, Davor Ivo Stier, Mario Kapulica, Damir Sesvečan, Ivo Ivančić, Ilijana Krešić Rajić, Damir Mikuljan i Marija Vrhovski, njegovo je ime izbilo u prvi plan. - Riječ je o stranačkim dužnosnicima, uglavnom pravnicima, koji imaju ideje, znanje i iskustvo koje će omogućiti izradu Statuta koji će nastaviti s podizanjem standarda unutarstranačke demokracije i transparentnosti djelovanja - objašnjava Karlo Ressler.

Prema proceduri, do 1. travnja treba biti napisan nacrt prijedloga novoga Statuta HDZ-a. Nakon toga Nacionalno vijeće HDZ-a predlaže nacrt Središnjem odboru koji utvrđuje konačni tekst i daje ga Općem saboru HDZ-a na usvajanje. - HDZ se treba nastaviti oblikovati kao moderna stranka koja će moći odgovoriti na nove izazove suvremenog hrvatskog društva. U tom procesu izrada novog suvremenijeg statuta, kao temeljnog dokumenta stranke, ima važnu ulogu. Na proljeće bi trebao biti spreman nacrt prijedloga, a cilj je u raspravu što više uključiti i članstvo, kaže Ressler.

O POVIJESNOJ VELIČINI FRANJE TUĐMANA

Kad je riječ o tome koju osobu iz hrvatske povijesti smatra veličinom, Karlo Ressler izdvaja prvog hrvatskog predsjednika. - Franjo Tuđman je za mene povijesna veličina. On je ujedinio pozitivne elemente svih onih koji su se prethodno u različitim povijesnim okolnostima borili za samostalnost, neovisnost i demokratizaciju. Uspio je u iznimno zahtjevnim vremenima uvelike ujediniti zemlju, kroz široki pokret i predvoditi stvaranje Hrvatske - objasnio je. Ressler sebe u HDZ-u vidi kao nekoga tko pripada središnjoj, okupljajućoj, umjerenoj demokršćanskoj i proeuropskoj struji.

BLISKI SURADNICI O RESSLERU

Jedan od bliskih suradnika Karla Resslera, koji radi s njim i poznaje ga dugi niz godina, nije ni najmanje iznenađen odlukom predsjednika Vlade RH da postavi Resslera na čelo Radne skupine za izmjenu Statuta HDZ-a. - Ubrzo nakon što je Plenković izabran za predsjednika stranke, Ressler je postao član Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a, a to je najviše stranačko tijelo koje nadzire pravilnost provedbe izbora unutar stranke. Primjerice, dok je Plenković bio u Europskom parlamentu, kao pravnik u njegovu uredu, Ressler je bio vrlo angažiran na izradi nekih rezolucija, poput one o Vojislavu Šešelju. Angažiran je bio i oko tema poput stanja u Bosni i Hercegovini, odnosa sa Srbijom, europskim putem Ukrajine i ostalim bitnim pitanjima - rekao je. - Zato, dodaje naš izvor iz Vlade, u velikoj su zabludi oni koji pokušavaju nametnuti priču o utjecaju Vladimira Šeksa na karijerni put Resslera. Naprotiv, Karlo je već pokazao da ima svoj samostalni put i karijeru gradi na vlastitim postignućima, a sada mu je misija voditi odgovoran proces modernizacije HDZ-a izmjenama Statuta. - Svi koji poznaju Karla reći će vam da je riječ o vrlo pametnom i pristojnom mladom intelektualcu koji je, unatoč svojoj ozbiljnoj političkoj dužnosti u Vladi, ostao sabran, skroman i vrlo vrijedan. Iznimno je odgovoran i samostalan, pokazao je da zna prepoznati što su životni prioriteti - s 27 godina otac je dvoje djece, a uskoro će završiti i doktorat pravnih znanosti.

Čitavi članak iz Večernjeg lista, u kojem je i niz Resslerovih fotografija iz obiteljskog života i političkog angažmana, možete pročitati OVDJE.