(VIDEO) U Banskim dvorima održan je radni sastanak na temu saniranja posljedica velikih poplava koje su pogodile Zadarsku županiju u rujnu ove godine. Razgovaralo se o procijenjenim štetama, dosad poduzetim i predstojećim koracima u saniranju šteta te obeštećivanju poplavljenih gradova i općina.

Učinkovito i racionalno

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković istaknuo je da je cilj sastanka bio neposredno od župana, gradonačelnika i načelnika čuti razmjere štete.

- Želimo vidjeti što u ovim okolnostima - u godini u kojoj smo bili suočeni i s mrazom, i sa sušom, i s požarima i s poplavama - Vlada RH, odnosno pojedini resori iz različitih proračunskih linija, može u dogovoru s čelnicima lokalne samouprave učiniti da se te štete saniraju na najučinkovitiji i najracionalniji način.

Sanacija bolnice u Zadru - prioritet!

 Župan Zadarske županije (i član Predsjedništva HDZ-a) Božidar Longin uvodno je izvijestio o razmjerima šteta te izdvojio što je sve nužno žurno sanirati.

- Štete su bile ogromne, a sanirano je ono što je bilo najnužnije da se život na pogođenom području može vratiti u normalu.

Naglasio je pritom da je prioritet sanirati Opću bolnicu.

Brojni naši ministri…

Uz predsjednika Plenkovića, na sastanku su bili i brojni naši ministri - potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar financija dr. sc. Zdravko Marić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Župan i (grado)načelnici

Na sastanku su sudjelovali i zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnici i načelnici gradova i općina pogođenih poplavama - Zadra, Nina, Bibinja, Galovca, Kalija, Kukljice, Novigrada, Pakoštana, Pašmana, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Ražanca, Salija, Starigrada, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Vrsa i Zemunika Donjeg, kao i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda - naš zastupnik Josip Križanić.

Rebalans proračuna

Nakon sastanka, ministar financija Zdravko Marić i župan Božidar Longin dali su izjavu za medije.

- U proračunu za sanaciju šteta uvijek su predviđena manja sredstva nego što su one stvarne, ali mogu najaviti da ćemo ići s rebalansom proračuna za ovu godinu. Unutar rashoda s postojećim limitima naći ćemo sredstva kako bismo znatno pojačali proračunsku stavku od 20 milijuna kuna kojom sada raspolaže Državno povjerenstvo za sanaciju štete od elementarnih nepogoda. Treba uzeti u obzir i mogućnost namirenja šteta u poljoprivredi iz europskog Programa za ruralni razvoj - najavio je Marić.