Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković danas je u Dubrovniku prisustvovao potpisivanju Ugovora o nabavi novih 11 autobusa za javnog gradskog prijevoznika „Libertas“, ukupno vrijednog 22,8 milijuna kuna, od čega je 15,3 milijuna iz EU fondova.

Odluka Predsjedništva

Nakon potpisivanja Ugovora, na upit novinara osvrnuo se na „prijetnje“ i nove eskapade Darka Milinovića, protiv koga je Predsjedništvo HDZ-a pokrenulo stegovni postupak.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednistvo-hdz-pokrenulo-stegovni-postupak-protiv-milinovica-zbog-osobito

- Na Predsjedništvu smo donijeli odluku, koja je upućena Visokome časnom sudu. Vrlo dobro znam kamo vodim Hrvatsku i HDZ. Tko se želi ponašati u skladu s našim visokim standardima, izbjegavati nepotrebne situacije kao što je bila ona prije dva dana, taj je dobrodošao. A tko misli da se može ponašati onako neozbiljno i neodgovorno kao Milinović, za to mora snositi posljedice. Nema teoretske šanse da se takvo što tolerira!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pokrecemo-stegovni-postupak-protiv-milinovica-zbog-najtezih-povreda-clanskih

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/politicki-tajnik-hdz-ocekujem-najstrozu-sankciju-za-milinovica-sto-je-moguce-prije

Odgovorio je i na pitanje o mogućem izlasku Milinovića iz saborske većine. Ako, kako danas nervozno prijeti, stvarno da ostavku na mjesto ličko-senjskog župana:

- Nemamo nikakvih problema ni s jednim scenarijem. Nema straha za smjer HDZ-a i Hrvatske te sve ono što radimo! Evo, ispunili smo obećanje da će radnici Uljanik grupe dobiti dvije plaće… Inače, Milinović je sam inzistirao da se uključi u utrku za župana. Uključio se i ja sam ga - podržao.

ODLIČNO ORGANIZIRAN EUROPSKI PROJEKT

Vezano uz Ugovor o nabavi novih 11 autobusa za „Libertas“, čijem je potpisivanju prisustvovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Plenković istaknuo je da je riječ o još jednom odlično organiziranom europskom projektu:

- Želim Vam čestitati na još jednom odlično organiziranom europskom projektu, projektu koji će modernizirati Vaše Javno poduzeće koje se bavi prijevozom 'Libertas'. Novi autobusi, moderni, štedljivi, ekološki prihvatljivi smanjiti će troškove poduzeća, modernizirati postojeći sustav i u konačnici omogućiti bolju uslugu svim Dubrovčanima i gostima Grada.

Veća apsorpcija EU sredstava

Naglasio je da ono što je izrazito dobro - to je partnerstvo s Ministarstvom prometa, zahvalivši državnoj tajnici Nikolini Brnjac koja je danas u Dubrovniku.

- Drago mi je da je ovaj projekt uz, projekt Lazareta, kojega smo maloprije posjetili i koji će biti dovršen do kraja godine, do Feste Svetog Vlaha, znak da Grad Dubrovnik - zahvaljujući suradnji s Vašim Odjelom za EU fondove i međunarodnu suradnju te sa Županijom - napreduje u apsorpciji europskih sredstava. Mislim da je to jako dobro i to ćemo u svakom slučaju kao Vlada podupirati.

Rekordna sezona

Dodao je da će nabavkom novih gradskih autobusa, ukupno gledajući, biti bolje organiziran javni prijevoz u Dubrovniku.

- Ove godine vidim da ste Vašom dobrom organizacijom smanjili gužve u staroj jezgri Grada, što je izrazito dobro. I prvi podaci o povećanju i broja dolazaka turista i noćenja za otprilike četiri posto, što je u skladu s podacima koje imamo od Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, govore da je riječ o još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni i za Hrvatsku i za Grad Dubrovnik, a siguran sam i za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Najava susreta s kineskim premijerom

Najavio je i veliki sastanak na razini predsjednika vlada. Hrvatska bi sljedeće godine trebala ugostiti kineskog premijera i 16 njegovih europskih kolega, a Plenković je istaknuo važnost projekta Pelješkog mosta koji je povezao Hrvatsku i Kinu.

Plaće radnicima Uljanika i 3. maja

Osvrnuo se, također, i na isplatu plaća zaposlenicima Uljanika i 3. maja:

- Vidjeli ste da su i radnici Uljanika i 3. maja dobili plaću, kako smo i obećali. O svim ključnim temama nastojimo naći rješenja.

Dodao je i da je Bruxelles obaviješten o odluci da država da jamstva banci kako bi se radnicima brodogradilišta isplatile plaće.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nasli-smo-model-kako-da-radnici-uljanika-dobiju-place-i-za-srpanj-i-za-kolovoz