(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković dao je intervju za Dnevnik HTV-a u povodu Dana državnosti.

Razgovor možete u cijelosti pogledati, a u nastavku donosimo sažetak Plenkovićevih odgovora na pitanja novinarke Zrinke Grancarić - o postignućima naše Vlade i izazovima moderne Hrvatske, europskom rješenju za ilegalne migracije, najavljenoj drugoj fazi porezne reforme, odluci Europske komisije o nemiješanju u granični spor sa Slovenijom, Agrokoru, otkupu INA-e i ponudama o strateškom partnerstvu...

Možemo biti ponosni na brojna postignuća!

Činjenica je da imamo svoju državu koja je međunarodno priznata i koja je prošla nekoliko tranzicija. Imamo zemlju koja je izgradila svoje institucije, koja je sačuvala svoju slobodu i ostvarila teritorijalnu cjelovitost - zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i mudrosti prvog predsjednik dr. Franje Tuđmana koji je - nakon pobjedničkih operacija Bljesak i Oluja - uspješno proveo mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja. U tih prvih 10-ak godina postigli smo ono što mnoge zemlje prolaze u puno duljem razdoblju.

Kada pak danas gledamo sve što se postiže - u odnosu na ono što je Vlada zatekla - imamo stabilne financije i proračunski suficit, kontinuirani gospodarski rast, veću zaposlenost i viši kreditni rejting. Važno je da nastavimo s dobrim trendovima, a ono što nije dobro - da rješavamo! Za što je, naravno, potrebno određeno vrijeme.

Zaštita nacionalnih interesa i europski dogovor!

Na sastanku šefova država i vlada u Bruxellesu o pitanjima migracija i azila, prva tema odnosila se na jačanje suradnje i snažnu financijsku potporu zemljama odakle dolaze migranti i onima na rubu EU-a. Prioritet je snažnija zaštita vanjskih granica Unije, a u pripremi je i reforma sedam pravnih akata, odnosno revizija Dublinske uredbe.

Stav Hrvatske je tu jasan. Štitimo nacionalne interese i želimo europski dogovor, ali se onda sve zemlje tog dogovora trebaju držati. Odgovornost treba podnijeti proporcionalno s obzirom na veličinu zemlje i gospodarske mogućnosti.

Riješiti spor sa Slovenijom u duhu dobrosusjedstva!

Dobro je što se u hrvatskoj javnosti osvijestio značaj odluke Europske komisije da se ne miješa u spor Hrvatske i Slovenije. Hrvatska je ostvarila znatan vanjskopolitički uspjeh, jer ta odluka nije donesena slučajno, već nakon niza razgovora u Bruxellesu i nakon predstavljanja stajališta našega stručnog tima.

Želimo da se granično pitanje sa Slovenijom riješi u duhu dobrosusjedstva i dogovora. Ponudili smo Sloveniji prije 7-8 mjeseci jedno rješenje - za koje mislim da je dobro i prihvatljivo. Pričekat ćemo formiranje nove vlade u Sloveniji i nakon toga ponovno krenuti u razgovore o toj temi.

Mirovinskom reformom do većih mirovina!

Vlada ima tri temeljna cilja - nastavak održivosti javnih financija, pokretanje snažnijeg investicijskog ciklusa i provedbu strukturnih reformi. Glavni smisao mirovinske reforme prije svega je porast mirovina, ali i održivost mirovinskog sustava - budući da za mirovine izdvajamo 38 milijardi, a od doprinosa se uprihodi 21 milijarda kuna.

Slijede nova porezna reforma i nova rasterećenja!

Poreznom reformom na početku mandata velikom broju građana osiguran je porast plaća. Sada pristupamo drugoj fazi porezne reforme. Uz smanjenje PDV-a, analizirat ćemo porez na dohodak i doprinos na plaće te vidjeti koliko još možemo rasteretiti poslodavce i osigurati građanima veće plaće, što će pridonijeti još većoj potrošnji i još većem gospodarskom rastu.

Spriječili smo gospodarski kolaps i očuvali radna mjesta!

Pravni okvir koji je Vlada predložila spriječio je gospodarsku krizu i niz nekontroliranih stečajeva te omogućio da Agrokor danas funkcionira i ostvaruje dobit. Radna mjesta su sačuvana. Sustav se održao. Buduća struktura vlasništva reflektira stanje koje je nastalo uzimanjem kredita bivše uprave. Zakonom o postupku izvanredne uprave uspjeli smo poslati poruku povjerenja prema domaćim institucijama koje su pronašle zakonito, ustavno, pa i europsko rješenje za ovakvu krizu.

INA kao generator gospodarskog razvoja Hrvatske!

Vlada je odabrala međunarodne savjetnike s namjerom ili otkupa dionica MOL-a ili pronalaska novoga strateškog partnera. Drago mi je da postoji interes kompanija, bilo da dolaze iz Europe, SAD-a i Rusije. To znači da postoji interes za ekonomsku budućnost INA-e. Cilj nam je od INA-e napraviti kompaniju koja će biti generator gospodarskog razvoja Hrvatske.