Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u zagrebačkom Hotelu Esplanade na Izboru gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. U uvodnom obraćanju, Plenković je istaknuo da je 2017. bila jedna od najizazovnijih godina od hrvatske neovisnosti - s najviše nepredviđenih događaja.

- Imali smo kontinuirani, stalni cilj: provoditi načela za koja smo se zalagali u izbornoj kampanji, a koja smo pretočili u Program rada Vlade i u Nacionalni program reformi. Poduzetnici su u tome kontekstu bili visoko na rangu naših aktivnosti i prioriteta.

Rast gospodarstva veći od 3 posto

Podsjetio je da je provedena porezna reforma, koja je rasteretila poduzetnike i omogućila im bolje prihode. Rasterećenjem građana povećana je pak potrošnja, a sve se to u konačnici odrazilo na hrvatski gospodarski rast.

- Jasno je da će ne samo po Vladinim procjenama, nego i onima Državnog zavoda za statistiku i međunarodnih institucija, gospodarski rast sigurno biti veći od tri posto u ovoj godini. To nas ohrabruje.

Smanjenje javnog duga & primarni suficit

Podsjetio je i na rezultate fiskalne konsolidacije, pri čemu je istaknuo da proračun već drugu godinu zaredom bilježi primarni suficit, i to na najvišoj razini među članicama Europske unije.

- Država se više ne zadužuje za plaćanje kamata, nego ih podmiruje iz vlastitog prihoda, zbog čega se smanjuje udio javnog duga u BDP-u već drugu godinu zaredom. I to dvostruko brže nego u brojnim drugim članicama EU!

Demografski oporavak & nastavak strukturnih reformi

Kako je naglasio Plenković, Vlada želi i dalje smanjivati javni dug, pa bi tako već u idućoj godini trebao pasti ispod 80 posto BDP-a. Hrvatska polako ide prema postotku kojim bi ispunila uvjete u postupku pripreme za uvođenje eura. Kazao je i da su u proračunu za iduću godinu sadržane i mjere demografskog oporavka.

- Nastavak strukturnih reformi je ključ uspjeha. Vlada je na internoj sjednici prošlog tjedna raspravila sve aktivnosti - ne samo one usmjerene na bolju apsorpciju EU fondova, nego i na provedbu strukturnih reformi u zdravstvu, mirovinskom sustavu, pravosuđu, javnoj upravi i obrazovanju. Angažiranom provedbom Nacionalnog programa reformi moramo ići prema smanjenju makroekonomskih neravnoteža.

Dodao je da je smanjenje tih neravnoteža preduvjet za daljnji kontinuirani rast gospodarstva.

Zakon o izvanrednoj upravi

Osvrnuvši se, između ostalog, na donošenje Zakona o izvanrednoj upravi u Agrokoru, Plenković je kazao da su se njime spriječile sve moguće negativne posljedice za hrvatskog gospodarstvo, mnogobrojne dobavljače, poduzetnike, mala poljoprivredna gospodarstva… a sačuvana su radna mjesta i osigurana je uspješna turistička sezona.

- Time smo spriječili ono što većina promatrača u biti niti ne percipira. Kad se nešto ne dogodi, onda je naša optika na takve procese bitno drukčija, gotovo u nekim segmentima i lakonska. Stoga želim podsjetiti da je to bio jedan od važnih događaja, koji, po meni, treba imati pravi učinak preobrazbe na način poslovanja u Hrvatskoj i ozdravljenje funkcioniranja hrvatskog gospodarstva.

Izmjene zakona o minimalnoj plaći

Vezano za daljnji rad Vlade, Plenković je izdvojio da je dogovoren paket mjera koji bi povećao minimalnu plaću, uz kompenzacijske mjere prema poslodavcima.

- Na taj način pokazujemo da smo senzibilizirani za određene industrije, osobito tekstilnu, drvnu i metaluršku.

Dodao je da će biti promijenjen Zakon o minimalnoj plaći - tako da se prekovremeni rad ne računa u tu plaću, nego povrh.

Povećanje kvota za uvoz radnika

U pogledu - kako je istaknuo Plenković - vrlo jasnog trenda nedostatka radne snage u pojedinim sektorima, najavio je povećanje kvota za uvoz radnika u 2018. godini. Uz postojećih 9.000 dozvola, najavio je dodatne 22.000, pa bi ih na godinu ukupno bila 31.000.

- Time bi se posebno pomoglo građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu i brodogradnji.

Jačanje poduzetništva

Najavio je i dodatne mjere za one koji jako puno zapošljavaju u sezoni, pa tako više neće biti poreza na troškove smještaja i prehrane. Što bi poduzetnicima trebalo smanjiti troškove i omogućiti zapošljavanje još više ljudi, a radnicima povećati prihode.

- Vlada će nastaviti s reformama i čvrsto se držati smjera koji je zacrtala prošle godine - voditi računa o pametnoj fiskalnoj konsolidaciji, ispunjavanju kriterija u srednjem roku za preuzimanje eura i ići za tim da hrvatsko gospodarstvo nastavi rasti ovim tempom, a po mogućnosti, s ovakvim mjerama koje će olakšati poslovanje, da poslovni rezultati budu vidljiviji, a uzlet što rašireniji.

DVIJE NAGRADE ZA VLADU RH

Na Izboru gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, naša je Vlada dobila dvije nagrade! Odobrenje EU sredstava za gradnju Pelješkog mosta proglašeno je gospodarskim događajem prema izboru čitatelja tih dvaju dnevnih listova, a istu je nagradu, ali prema izboru stručnog žirija, zaslužilo i donošenje Zakona o postupku izvanredne uprave ("lex Agrokor“). Nagrade su preuzeli resorni ministri Oleg Butković i Martina Dalić.