Nakon što je sudjelovao na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskome saboru, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je raspravu - očekivanom. Očekivanom s obzirom na razinu političke (ne)odgovornosti čelnika oporbe i činjenicu da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u zadnje vrijeme postao Todorićev glasnogovornik koji se sveo na recikliranje lažnih optužbi s njegovih blogova.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bernardicu-postali-ste-todoricev-glasnogovornik-zdusno-promovirate-sve-njegove-teze

Oporbene laži štete imidžu zemlje

- Aktualno prijepodne bila je oporbi svojevrsna priprema za večerašnju raspravu o povjerenju ministrici Nadi Murganić te raspravu, koja će se održati u petak, o inicijativi za opoziv Vlade. Čelnici oporbe jednostavno nisu na razini političke odgovornosti na kojoj bi trebali biti s obzirom na okolnosti u kojima se zemlja našla nakon izbijanja krize Agrokora. Njihovi nastupi i inicijative na negativan način pridonose imidžu zemlje, gledano s međunarodnog aspekta - istaknuo je Plenković u izjavi za medije.

„Zaboravna“ oporba

Vlada je svojim promptnim angažmanom - naglasio je - uspjela spriječiti krah najvažnijega koncerna u Hrvatskoj, a time i pogubni domino-efekt na cijelo gospodarstvo i desetine tisuća radnih mjesta:

- Činjenica da se zbog aktivnosti Vlade taj krah nije dogodio može ostaviti dojam kao da nikakvog problema nije niti bilo. Stoga valja podsjetiti na činjenicu da je u trenutku kad je izvanredna uprava odlukom Trgovačkoga suda stupila na dužnost na računima kompanije bilo šest kuna, a dobavljači su prestali isporučivati robu! I takve su bile okolnosti u travnju. Ne prije sto godina, nego prije sedam mjeseci. Politika koju provodi Vlada i njena odgovorna javna komunikacija tijekom krize i danas, pri čemu strogo pazimo na odvojenost izvršne i pravosudne vlasti, bitno su različite od ovog što možemo vidjeti i čuti od oporbe.

Alogični, izgubljeni Bernardić

Osvrnuo se i na predsjednika SDP-a koji je danas ustvrdio da je Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja rađen za Ivicu Todorića, premda je istodobno bez ikakve ograde ponavljao sve lažne optužbe s njegovih blogova:

- Gospodin Bernardić mi sad već djeluje malo i rastreseno, izgubljeno u onome što govori. Izgubio je svaku logiku. No to je njegova odgovornost i put koji je izabrao.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-oporbe-su-nas-pet-mjeseci-optuzivali-da-stitimo-todorica-sada-su-postali

Podaci govore za sebe

Na upit novinara o govoru predsjednice Republike u Opatiji, kazao je da ga nije slušao s obzirom da je cijelo jutro proveo u Hrvatskom saboru:

- Dao sam cjelovito izvješće o provedenim aktivnostima iz Programa Vlade u svim sektorima. Smanjujemo deficit, smanjujemo javni dug, smanjujemo nezaposlenost, imamo najbolju turističku sezonu s 11 milijardi eura prihoda, imamo rast BDP-a, krećemo se prema Schengenu i eurozoni, podigli smo minimalnu plaću, postižemo sporazume sa sindikatima, vodimo dijalog s HUP-om, rasterećujemo gospodarstvo, izašli smo iz procedure prekomjernog proračunskog manjka...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zahvaljujuci-gospodarskom-rastu-i-smanjivanju-javnog-duga-2020-planiramo

Bolja Hrvatska nego za vrijeme SDP-a

Kada sve ekonomske stavimo na kup, uz promjenu društvene klime, mislim da možemo ustvrditi da Hrvatska nije ista zemlja kao za vrijeme SDP-ove vlade - zaključio je predsjednik Plenković:

- Stječe se dojam da svi zastupnici ne razumiju ili ne žele razumjeti dubinu, korjenitost i dalekosežnost promjena koje ova Vlada unosi u hrvatski politički sustav, razinu dijaloga, otvorenosti prema reformama i želje da nakon našeg mandata zemlja bude bolja nego što je bila 2016. godine. Radimo i ustrajat ćemo. Problema ima, nitko od toga ne bježi, a Vlada je tu da te probleme rješava.