VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković gostovao je večeras u Dnevniku HTV-a. Razgovor s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodio novinar Damir Smrtić - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O KONTROLI VOĆA I POVRĆA

Sigurno se može naći rješenje za sve. Ovih sam dana razgovarao s ministrom poljoprivrede Tolušićem, a prošlog tjedna u Podgorici i s premijerima nama susjednih država. Ideja ministra Tolušića - kada je donosio Pravilnik na temelju Zakona o poljoprivredi - bila je prije svega učinkovitiji inspekcijski nadzor voća i povrća koje Hrvatska uvozi. Čini se da je njegova procjena i procjena njegovih službi u smislu visine naknade koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka. Od mene je dobio direktan nalog da u razgovoru s kolegama ministrima i svojim službama, a u skladu s međunarodnim ugovorima, u najkraćem roku pronađe rješenje koje će otkloniti problem. Želimo da se sva proizvodnja u Hrvatskoj, osobito ona poljoprivredna, potiče različitim mjerama. Ali, za to postoje drugi mehanizmi na raspolaganju u ministarstvu poljoprivrede. Očekujem da se pronađe rješenje još ovoga tjedna.

O PELJEŠKOM MOSTU

Ne može se zaustaviti gradnja mosta. Mislim da je ovo jedna isfabricirana tema u ljetnim mjesecima. Prije nekoliko tjedana imali smo zajedničku sjednicu Vlade i Vijeća ministara BiH. Tema Pelješkog mosta je na dnevnom redu godinama. Detaljni razgovori vođeni su još prije desetak godina. Sve ono što je u tehničkom pogledu bitno zadovoljava najviše standarde koji neće ugroziti nikakav neškodljiv prolazak brodova za koje se može očekivati da bi išli prema Neumu. Poruka je vrlo jasna - nastavak gradnje Pelješkog mosta, što prije, uz 357 milijuna eura bespovratnih sredstava EU fondova.

O POREZU NA NEKRETNINE

Pratimo raspravu i osluškujemo bilo naroda. Treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, još prošle godine prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. No prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme - to stajalište dijele i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena - odgoda će biti najbolje rješenje.

O OBRAZOVNOJ REFORMI

To je priopćenje stav HNS-a, našeg partnera. Posebno stručno povjerenstvo je tijelo koje imenuje premijer. Na moje inzistiranje, ovaj je put sastavljeno na pluralističan način. No uočili smo da postoje svojevrsne praznine u provedbi Strategije i u dogovoru s Povjerenstvom i njegovom predsjednicom, rektoricom Dijanom Vican, naći ćemo najbolje metode za poboljšanje institucionalnog provođenja Strategije. Zadaća je Povjerenstva da do 8. rujna iznjedri prijedlog akcijskog plana. To je naš zaključak otprije nekoliko tjedana. HNS će kao naš partner u vlasti, u dogovoru s HDZ-om, pridonijeti mogućoj modifikaciji postojeće strukture. Postići ćemo kompromis. Reforma obrazovanja ide dalje i učinit ću sve da ta tema više ne iznosi prosvjed na ulice. Mislim da je to krajnje nepotrebno i nelogično jer se oko reforme svi slažemo.

O PROSLAVI OLUJE

Simbolika kninske tvrđave i 6. kolovoza - kada je predsjednik Tuđman došao na tvrđavu nakon oslobođenja Knina, kolijevke hrvatske državnosti - velika je i važna. Poruka je jasna - Oluja je ključna, najveća pobjeda u Domovinskom ratu. O njenu dignitetu i dignitetu branitelja, njihovoj žrtvi i žrtvi njihovih obitelji, hrvatska država vodi i vodit će računa. Što se tiče drugih žrtava, naravno da i njima treba odati počast. Želimo da se povratak nastavi. Šaljemo poruke koje su zrele, razumne, poruke 2017. godine, a s ponosom na sve što je bilo 1995.

O POZITIVNIM POKAZATELJIMA

Ovo je Vlada s punim mandatom. Nastavlja se fiskalizacija, možemo biti zadovoljni stopom rasta BDP-a, rejtingom, brojem zaposlenih, padom nezaposlenosti... Sezona je donijela lani više od 10 milijardi eura, nadamo se da će ove godine biti barem 10 posto više. Potrebna su dodatna ulaganja i u hotele, i u kampove, i u nautički turizam i tu ćemo učiniti dodatne napore.

O LUCIĆU I MARUŠIĆU

Mjerodavni saborski odbor, kao što je uobičajeno, skinuo je imunitet zastupniku. Prepustio bih pravosudnim tijelima da vidimo kako će se priča rasplesti. Stav pak Hrvoja Marušića, koji vodi Zajednicu poduzetnika HDZ-a, krajnje je neprihvatljiv. Bit će poduzete odgovarajuće radnje, taj neprihvatljivi slučaj ide pred Visoki časni sud HDZ-a.