Zajedničko izaslanstvo Središnjice HDZ-a i Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba - koje je predvodio politički tajnik naše stranke Davor Ivo Stier - pomolilo se danas i zapalilo svijeće na grobovima prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Udbinih žrtava Brune Bušića i Stjepana Đurekovića te na Židovskom groblju na Mirogoju.

Poštivanje temeljnih ljudskih prava

- Osuda i odbacivanje svakog totalitarizma - fašizma, nacizma i komunizma - temeljna je vrijednosti moderne Europe kojoj oduvijek pripadamo civilizacijski, a odnedavno i institucionalno. Obilježavajući ovaj vrlo važan spomendan ističemo naše opredjeljenje za poštivanje temeljnih prava čovjeka i pravo svakog naroda na slobodu. Nažalost, poneki bi i danas željeli negirati povijesnu istinu ili opravdati zločine koji su počinjeni za vrijeme totalitarnog režima - izjavio je Stier u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Relativizatori zločina

Tajnik zagrebačkog HDZ-a (i saborski zastupnik) dr. Ivan Ćelić istaknuo je da u Hrvatskoj postoji suglasje o osudi fašističkih i nacistickih zločina, ali da pojedinci, zatočeni u prošlosti, i danas relativiziraju i „racionaliziraju“ komunističke zločine.

U (zajedničkom) izaslanstvu još su bili predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a prof. dr. sc. Milan Kujundžić…