Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u Splitu će večeras sudjelovati na otvaranju Europskog rukometnog prvenstva te gledati utakmicu Hrvatske protiv Srbije. „Drago mi je da je Hrvatska domaćin još jednog prvenstva u rukometu. Bit će mi zadovoljstvo navijati, vjerujući u pobjedu i odličan rezultat“ - istaknuo je uoči utakmice.

Provedba ključnih projekata

Odlazak na teren, ovog puta u Splitsko-dalmatinsku županiju, iskoristio je po svojoj uobičajenoj praksi i za niz sastanaka kako bi se osobno osvjedočio o provedbi ključnih projekata koji se realiziraju u partnerstvu s našom Vladom. Tako se sastao s gradonačelnikom Solina Daliborom Ninčevićem te župnikom i dekanom Župe Gospa od Otoka u Solinu don Rankom Vidovićem (pri čemu je obišao radove na novoj Bazilici koja bi trebala biti dovršena ove godine, prije 3. Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji), s gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem i županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom.

Između dva sastanka u Solinu, predsjednik Plenković odgovorio je na pitanja okupljenih novinara. Donosimo njegove ključne poruke:

O GRADNJI PELJEŠKOG MOSTA

Hrvatske ceste danas su donijele Odluku o odabiru izvođača radova na izgradnji Pelješkog mosta s pristupnim cestama. Natječaj je proveden u dva kruga, transparentno, sukladno pravilima europske javne nabave i hrvatskim propisima. Nikakvog pritiska nije bilo na Hrvatsku. Izabran je najbolji ponuditelj - a to su Kinezi. Ovaj strateški projekt, za koji smo iz europskih fondova dobili 357 milijuna eura, omogućit će da Dubrovačko-neretvanska županija bude kvalitetno povezana s ostatkom Lijepe Naše te pridonijeti ravnomjernijem regionalnom razvoju zemlje.

O ALOJZU TOMAŠEVIĆU

Neki „zaboravljaju“ da smo raspustili našu stranačku organizaciju u Požeško-slavonskoj županiji čim smo doznali za slučaj. Reagirali smo odlučno, snažno osuđujući nasilje u obitelji. Vrlo jasne poruke smo cijelo vrijeme slali županu Tomaševiću - da bismo ga na kraju, na jednoglasni prijedlog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, bezuvjetno isključili iz stranke. A daljnji postupak protiv njega stvar je pravosuđa na koji ni ja, ni Vlada ne možemo utjecati. Izjava ministrice Nade Murganić nije bila najsretnija, ali što se tiče teme suzbijanja nasilja u obitelji - pozicija nam je čvrsta!

O ODNOSIMA SA SLOVENIJOM

Što se tiče kontaminiranoga arbitražnog postupka i pitanja granice, mi se ponašamo odgovorno i zrelo. Ne poduzimamo jednostrane poteze koji bi pogoršali odnose. Želimo dijalogom i dogovorom riješiti otvoreno granično pitanje. Bliže smo rješenju nego što se može naslutiti iz javnog ozračja. Pojasnili smo svoj stav i Sloveniji i Europskoj uniji. Europska komisija želi da se problem riješi, a model koji smo predstavili dobar je temelj za pronalazak konačnog rješenja.

Ne vidim pak temelja za tužbu protiv Hrvatske - koju je najavio Slovenski ministar Erjavec - jer mi ne kršimo nijedan element pravne stečevine EU-a. Ako Slovenija krene u ofanzivu, znat ćemo odgovoriti! Bitno jest da se bilo kakva presuda, čak i da nije bila kompromitiranja, može provesti samo uz privolu dviju strana. Dogovor o granici može biti plod isključivo političke volje i pristanka obje države.