Na današnji dan, prije točno 26 godina, u osječko prigradsko naselje Nemetin - na nekadašnjoj crti razgraničenja - iz srpskih je koncentracijskih logora dovezeno 714 hrvatskih branitelja i civila koji su razmijenjeni za zarobljene agresore po načelu „svi za sve”.

Zajednički izaslanik predsjednika i predsjednice

Na obilježavanju Dana logoraša srpskih koncentracijskih logora u Nemetinu, zajednički izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednice Republike Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, rekao je okupljenim bivšim logorašima i članovima njihovih obitelji da njihova žrtva ne smije biti zaboravljena:

- Smatram da nismo dovoljno učinili na tome da krivci za sve strahote koje ste prošli budu kažnjeni i da napokon dobijete primjerenu zadovoljštinu za sve što ste proživjeli. Treba jasno kazati tko je za što kriv, a tko je za što zaslužan!

Domovinski rat - trajni simbol i zalog

Zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović zahvalio je bivšim logorašima za sve što su učinili kako bismo imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku:

- Danas se ne sjećamo samo te velike razmjene, sjećamo se cijeloga Domovinskog rata kao trajnog simbola i zaloga za sve generacije koje dolaze kao nečega što nikada ne smijemo zaboraviti!

Još oko 500 nestalih zatočenika

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Damir Buljević podsjetio je da je u srpskim koncentracijskim logorima bilo i oko 500 osoba koje se još uvijek vode kao nestale osobe. Smatra se, nažalost, da nisu preživjeli zatočeništvo.