Vlada RH danas je održala 122., telefonsku sjednicu i donijela odluke koje omogućuju završetak procesa dokapitalizacije trgovačkog društva Petrokemija d.d.

Vlada je dala suglasnosti za pretvaranje potraživanja Republike Hrvatske u temeljni kapital trgovačkog društva Petrokemija d.d., zatim za stjecanje udjela u ime Republike Hrvatske u trgovačkom društvu Petrokemija Agro Trade d.o.o. za trgovinu i usluge te je dana suglasnost i ovlaštenje za sklapanje Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d.d.

Dodatno, donesena je odluka kojim se ovlašćuje Skupština HEP-a d.d. za reprogram duga Petrokemije d.d. s osnove isporuke plina.

Ispunjene sve dogovorene obveze

Prihvaćanjem ovih odluka Vlada je ispunila sve dogovorene obveze koji su uvjet zaključenja transakcije i stvorila je uvjete za uspješnu dokapitalizaciju od strane strateških partnera.

Naime, proces dokapitalizacije Petrokemije započet je još sredinom 2017. godine, no tijekom 2018. intenzivirane su aktivnosti na provedbi procesa kroz razgovore i komunikaciju s potencijalnim strateškim parterima te s Europskom komisijom, u smislu potvrde o suglasnosti cijelog procesa sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Podsjećamo da su u svibnju ove godine društvo INA d.d. i PPD Vladi dostavili zajedničko Pismo namjere za sudjelovanjem u uplati i upisu dionica društva Petrokemija d.d. u trenutnom procesu dokapitalizacije te je nakon zaprimanja službene ponude započeo zajednički rad na izradi među-dioničarskog ugovora.

Dugoročno kvalitetno poslovanje

Vlada je radi pripreme dokapitalizacije preuzela obveze Petrokemije d.d. u iznosu od 450 milijuna kuna, dok se dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala očekuje od investitora koji žele dokapitalizirati tvrtku - to su prije svega INA d.d. i PPD, ali i druga javna poduzeća, mirovinski fondovi i ostali zainteresirani ulagači.

U subotu je održana 29. sjednica Nadzornog odbora Petrokemije d.d. na kojoj je donesena Odluka o davanju suglasnosti Upravi na Odluku o provođenju postupka povećanja temeljnog kapitala ulozima u pravima, ulozima u novcu te utvrđivanju pravila alokacije novih redovnih dionica.

Petrokemija d.d. glavni je proizvođač mineralnih gnojiva s godišnjom proizvodnjom od 1,2 milijuna tona gnojiva i kemijskih proizvoda te Vlada očekuje da će završetak procesa dokapitalizacije omogućiti dugoročno kvalitetno poslovanje te restrukturiranje Petrokemije.